Gigitan Sengkenit (Kutu Babi): Apa yang perlu dilakukan jika Digigit oleh Sengkenit

Oh tidak saya telah digigit sengkenit!

Digigit sengkenit pasti menjadi punca panik! Walau bagaimanapun, jika anda atau anak anda digigit kutu, jangan panik.

Sengkenit tidak boleh dibuang secara paksa dengan tangan, anda tidak boleh mencabutnya begitu sahaja, menariknya keluar tanpa teknik yang betul boleh menyebabkan penjepit mulut sengkenit kekal di dalam kulit.

Cara membuang sengkenit dengan betul

Anda boleh menggunakan sepasang pinset runcing untuk memegang kepala kutu dengan kuat atau dekat dengan kepala, dan tarik keluar perlahan-lahan. Di sini, berhati-hati agar tidak memusing atau menarik kutu semasa mengeluarkannya.

Di samping itu, pastikan anda mencuci kawasan yang digigit dengan sabun dan air suam. Sebagai alternatif, nyah kuman kulit dengan alkohol atau iodin.

Selepas digigit sengkenit, jika keadaan berikut berlaku, maka anda harus mendapatkan rawatan perubatan tepat pada masanya!

1. Demam, suhu badan melebihi 38 ℃.

2. Sakit kepala, letih, loya, muntah, dll.

3. Alahan kulit dan ruam

Bagaimanakah saya tahu bahawa ia adalah sengkenit yang menggigit saya?

Sengkenit adalah serangga kecil yang menghisap darah. Ia boleh terdiri daripada saiz sekecil kepala pin hingga sebesar pemadam pensel. Sengkenit mempunyai lapan kaki. Mereka adalah arachnid, yang bermaksud mereka berkaitan dengan labah-labah.

Jenis sengkenit yang berbeza boleh mempunyai warna yang berbeza daripada warna coklat hingga coklat kemerahan dan hitam.

Apabila mereka mengambil lebih banyak darah, sengkenit membesar. Pada saiz yang paling besar, sengkenit boleh bersize kira-kira sebesar guli. Selepas kutu memakan darah perumahnya selama beberapa hari, ia menjadi besar dan boleh bertukar warna menjadi biru kehijauan.

Apakah gejala digigit kutu?

  1. Kemerahan atau pendarahan pada tapak gigitan.
  2. Ruam di tapak gigitan.
  3. Rasa terbakar di tapak gigitan
  4. Demam panas untuk jangka masa yang lama di mana suhu badan mencecah melebihi 40 ℃
  5. Sakit kepala, sakit mata dan sakit pinggang.
  6. melepuh
  7. Muka, leher, dan dada mungkin menjadi hiperemik.
  8. Dalam kes yang teruk, kesukaran bernafas.

Bagaimana untuk mengelakkan digigit sengkenit

1. Apabila anda pergi keluar, pastikan seluruh keluarga anda memakai pakaian yang menutupi kulit sebelum memasuki hutan atau rumput.

2.Bawa salap penghalau serangga dengan anda dan gunakan salap pada kulit anda untuk mengelakkan digigit sengkenit.

3.Pastikan rumah berventilasi dan kering, dan gunakan racun serangga dan barangan lain untuk menghapuskan sengkenit untuk mengelakkan digigit.

Jika digigit sengkenit, adakah ia akan menyebabkan kematian?

Sengkenit adalah seperti perantara. Mereka tidak beracun dalam diri mereka, tetapi jika mereka makan darah haiwan pembawa virus dan kemudian menggigit manusia, ia boleh menyebabkan kematian.

Gigitan sengkenit selalunya tidak berbahaya dan biasanya ia tidak menyebabkan sebarang gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, jika sengkenit itu pernah menghisap darah haiwan pembawa virus, mereka boleh menularkan penyakit kepada manusia apabila mereka menggigit. Dalam kes yang teruk, sengkenit boleh menyebabkan reaksi alahan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu