Vaksin Meningokokus

Apa itu Meningitis

Apa itu Meningitis? Meningitis adalah jangkitan serius pada lapisan nipis yang disebut meninges yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Manifestasi klinikal terutamanya demam panas , sakit kepala, muntah seperti jet, dan leher kaku.

Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan sepsis, kesesakan ungu dan ekimosis pada kulit, meningitis boleh menyebabkan kerosakan otak dan ketinggalan pendengaran atau pekak, keterbelakangan mental dan sekuela lain. Kadar kematian adalah antara 5% dan 10%.

Masa yang disyorkan untuk Vaksin Meningokokus

Di Malaysia, vaksin tetravalen satu dos yang mengandungi polisakarida kapsul untuk kumpulan A, C, Y, dan W135 disarankan. kerana kebanyakan kes penyakit meningokokus disebabkan oleh kumpulan serantau A, B dan C; jangkitan yang kurang biasa disebabkan oleh kumpulan serantau Y dan W-135.

Malaysia telah meluluskan penggunaan vaksin meningokokus yang dapat diberikan seawal usia 6 minggu dan ia juga mencegah pembiakan bakteria. Anda boleh mendapatkan vaksin anak anda di klinik atau hospital yang menyediakannya. Anda perlu berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu sebelum anak anda diberi vaksin.

Oleh kerana tempoh imuniti tidak diketahui, dos penggalak biasanya diperlukan setiap tiga tahun dan perlindungan biasanya bertahan sekurang-kurangnya dua tahun setelah fasa bayi.

Kesan sampingan vaksin meningokokus

Mungkin terdapat kemerahan, penuaan dan reaksi lain di tempat vaksinasi. Tubuh hanya mengalami demam, dan kadang-kadang reaksi alergi mungkin berlaku. Ini semua berkaitan dengan fizikal bayi, tidak semua bayi akan mempunyai reaksi.

Walau bagaimanapun, reaksi ini akan hilang sendiri setelah 1-2 hari tanpa rawatan. Sekiranya demam melebihi 38.5, anda harus membawa bayi anda ke hospital untuk berjumpa doktor. Perlu diperhatikan untuk tidak mandi dalam 24 jam setelah vaksinasi.

Langkah berjaga-jaga untuk vaksin meningokokus

  1. Apabila botol vaksin dibuka, tambahkan 5 ml pelarut yang dilekatkan pada setiap botol untuk larutkan dan goncangkannya dengan segera.
  2. Jangan gunakan ampul yang pecah atau yang mempunyai benda asing di dalamnya.
  3. Anda perlu berada di unit vaksinasi selepas vaksinasi untuk memperhatikan reaksi anak.
  4. Dapatkan rehat yang mencukupi setelah vaksinasi, minum banyak air, perhatikan untuk kekal hangat, dan elakkan aktiviti yang lasak.

Adakah perlu mendapatkan vaksin meningokokus?

Mengapa anda perlu memberi vaksin kepada anak anda walaupun terdapat rawatan pasti untuk meningitis? Sayangnya, walaupun mendapat rawatan awal dan mencukupi, ada pesakit yang meninggal dalam 28-48 jam setelah dijangkiti. Sekiranya rawatan tidak tepat pada masanya, ia boleh menyebabkan kematian dan membahayakan kesihatan fizikal dan mental anak-anak. Kadar perlindungan selepas vaksin meningokokus dapat mencapai hingga 90%.

Seperti yang diketahui semua, bayi yang berusia kurang dari satu tahun dan orang yang berumur 16 hingga 23 tahun cenderung dijangkiti, tetapi secara amnya, kes berlaku pada semua kumpulan umur. Sekiranya ia adalah vaksin terancang, disarankan agar semua ibu bapa memberi vaksin kepada bayi mereka. Vaksin meningokokus adalah pencegahan meningitis serebrospinal wabak (disebut sebagai meningokokus).

Rujukan

  1. NORDIN, D. (2019, November 29). Meningococcal meningitis, a threat to young brains. Retrieved February 15, 2021, from https://www.thestar.com.my/lifestyle/health/2015/04/12/threat-to-young-brains
  2. Ismail, D., Cardiologist, C., Ling, M., Prof Dr Raja Affendi Raja Ali, & Neezam, D. (2018, October 02). Meningococcal meningitis. Retrieved February 15, 2021, from https://mypositiveparenting.org/2018/01/12/meningococcal-meningitis/
  3. Dottie. (2016, March 08). Meningococcal meningitis. Retrieved February 15, 2021, from http://www.myhealth.gov.my/en/meningococcal-meningitis/

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu