TENDANGAN BAYI DI DALAM PERUT

Menyaksikan pertumbuhan janin dari waktu ke waktu dengan segala perubahan yang terjadi di dalam tubuh adalah salah satu momen yang berharga bagi ibu hamil. Salah satunya adalah merasakan tendangan bayi anda. Menendang membantu janin “memetakan” badan mereka dan meneroka persekitarannya dan akhirnya membantu mereka berkembang.

Semasa otak berkembang, janin menendang dan bertindak balas terhadap aktiviti otak mereka sendiri, perubahan pergerakan ibu, suhu, suara serta rangsangan lain.

Makna tendangan bayi di dalam perut

Tendangan bayi berfungsi untuk beberapa tujuan termasuk latihan otot dan anggota badan, menunjukkan tindak balas terhadap rangsangan dan membantu perkembangan otak . Tendangan janin pada trimester ketiga dapat membantu bayi mengembangkan kawasan otak yang berkaitan dengan input deria mereka dan membantu bayi membentuk rasa tubuh mereka sendiri.

Ibu harus mengetahui apa yang normal bagi bayi mereka termasuk jenis dan kekerapan pergerakan dan waktu biasa bayi mula menendang. Kebanyakan wanita hamil mula merasakan bayi mereka bergerak sekitar 18 – 20 minggu. Walau bagaimanapun, jika ini adalah kehamilan pertama anda, anda hanya akan mula merasakan pergerakan ketika anda hamil lebih dari 20 minggu. Sekiranya anda pernah hamil sebelumnya, anda mungkin merasakan pergerakannya seawal 16 minggu. Bilangan dan corak pergerakan akan berubah semasa bayi anda membesar. Biasanya pagi dan petang adalah waktu kemuncak untuk pergerakan bayi. Dalam sehari, bayi anda akan mempunyai waktu tidur yang berlangsung sekitar 20 hingga 40 minit. Bayi tidak bergerak dalam tempoh tidur tersebut.

Apakah itu kiraan tendangan janin?
Kira tendangan janin adalah latihan yang boleh anda lakukan di rumah. Ini membantu anda mengawasi jumlah tendangan janin dalam sehari. Sekiranya anda merasa bayi anda bergerak kurang kerap daripada yang anda fikirkan, doktor anda akan menasihati anda untuk menyimpan catatan harian mengenai jumlah tendangan janin.

Bagaimana cara untuk mengira tendangan bayi semasa hamil?
Ia sangat mudah! Catat setiap kali anda merasakan tendangan. Anda boleh mulakan kiraan daripada jam 9 pagi hingga 9 malam. Ibu mesti merasakan sekurang-kurangnya 10 tendangan dalam tempoh 12 jam ini.

  1. Pilih masa ketika bayi anda biasanya aktif.
  2. Mengenalpasti kedudukan bayi anda. Duduk dengan selesa atau berbaring secara mengiring.
  3. Mula mengira pergerakan pertama bayi anda, dengan menuliskan masa.
  4. Hitung setiap pergerakan sehingga bayi anda bergerak 10 kali.
  5. Ulangi setiap hari!

Apa yang menyebabkan bayi anda kurang bergerak?
Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan pengurangan pergerakan janin. Sekiranya anda menggunakan ubat-ubatan tertentu seperti ubat tahan sakit atau ubat penenang yang kuat, ubat ini dapat menjangkiti bayi anda melalui plasenta dan menjadikan bayi anda kurang bergerak. Minuman beralkohol dan rokok juga boleh mempengaruhi pergerakan bayi anda. Kadang kala, bayi anda mungkin kurang bergerak sekiranya dia merasa tidak sihat.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pergerakan bayi saya berkurang?
Sekiranya bayi anda bergerak kurang, anda harus segera menghubungi doktor anda. Doktor akan menjalankan ujian untuk memeriksa pergerakan dan degupan jantung bayi anda. Jangan tunggu sehingga keesokan hari.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu