Tempat kerja yang mesra: Mendorong kreativiti di kalangan kerja

Tidak pertanyaan bahawa penyusuan susu ibu menyumbang kepada pelbagai manfaat termasuk meningkatkan perkembangan kognitif bayi, penyakit diare yang lebih rendah, dan mengurangkan masalah pernafasan di kalangan anak-anak. Penyusuan susu ibu juga membantu mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin dan membantu ibu menurunkan berat badan kehamilan.

Pada tahun 1993, Dasar Penyusuan Ibu Negara Malaysia dirumuskan dan kemudiannya disemak semula pada tahun 2015 berdasarkan Resolusi Perhimpunan Kesihatan Sedunia 54.2. Versi Dasar Penyusuan Susu Malaysia yang dipinda menyatakan bahawa semua ibu digalakkan untuk menyusukan anak mereka dengan susu ibu sejak lahir sehingga berumur 6 bulan, berlanjutan sehingga usia 2 tahun. Pada tahun 1993, Dasar Penyusuan Ibu Negara Malaysia dirumuskan dan kemudiannya disemak semula pada tahun 2015 berdasarkan Resolusi Perhimpunan Kesihatan Sedunia 54.2. Versi Dasar Penyusuan Susu Malaysia yang dipinda menyatakan bahawa semua ibu digalakkan untuk menyusukan anak mereka dengan susu ibu sejak lahir sehingga berumur 6 bulan, berlanjutan sehingga usia 2 tahun.

Kerajaan Malaysia menyedari betapa pentingnya penyusuan dan pemakanan bayi, oleh itu pelbagai strategi telah dirancang untuk menyokong Dasar Penyusuan Ibu Negara seperti pendidikan pemakanan, inisiatif hospital yang mesra bayi, sokongan sosial dari segi kemudahan untuk ibu menyusu dan melatih dan memberi nasihat kepada profesional kesihatan.

Malangnya di Malaysia, tidak ada peruntukan undang-undang yang jelas boleh memberi hak kepada ibu atau pekerja yang bekerja untuk menyusukan bayi mereka di tempat kerja. Menyedari sokongan kami untuk lebih banyak ibu yang bekerja untuk menyusui bayinya dan dalam mempersiapkan mereka untuk menjadi pemimpin masa depan yang sihat secara fizikal, selamat secara emosional dan terlibat secara kognitif, kami menggariskan beberapa panduan yang mungkin dipertimbangkan oleh majikan untuk menyediakan tempat kerja yang kondusif dan lebih mesra untuk ibu.

Adakah menyediakan Bilik Laktasi yang mesra di tempat kerja akan mempengaruhi produktiviti?

Mempunyai tenaga kerja yang bahagia, pasti akan meningkatkan produktiviti pekerja anda, dan ini akhirnya akan membantu perniagaan anda berkembang. Hanya memerlukan beberapa perubahan kecil untuk membuat perbezaan termasuk menyediakan alat dan peralatan yang tepat, menghilangkan gangguan dan mengurangkan tekanan serta menyediakan persekitaran kerja yang kondusif.

Sekarang bayangkan mempunyai pasukan ibu baru yang baru kembali bekerja setelah cuti bersalin dan ingin terus menyusukan anak mereka. “Bagaimana anda dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan anda ketika payudara anda membengkak?” berkata dari Prof Dr Norimah A. Karim, profesor dalam bidang Pemakanan, Jabatan Pemakanan dan Dietetik, dari Universiti Perubatan Antarabangsa dan juga merupakan salah seorang ahli Lembaga Penasihat Perubatan untuk Mama Net, sebuah aplikasi keibubapaan pendidikan yang berkembang maju.

Majikan yang mewujudkan persekitaran yang lebih baik untuk penyusuan telah menunjukkan prestasi yang lebih baik secara keseluruhan. [1]. Lebih dari dua kajian yang melibatkan lebih dari 100 wanita mendapati pengalaman positif di tempat kerja di mana penyusuan dan penyusuan susu ibu menyebabkan wanita memenuhi tujuan mereka untuk bekerja dan menyusu dengan lebih baik. [2].

Ibu yang mendapat sambutan mesra, termasuk mempunyai persekitaran yang menyokong oleh majikan mereka mengakui bahawa semangat mereka meningkat, dan merasa terdorong untuk setia kepada organisasi.


Panduan untuk menghiaskan Bilik Laktasi yang mesra di tempat kerja

Ramai ibu yang bekerja menghadapi pelbagai cabaran untuk menyusu setelah kembali bekerja. Yang paling mencabar adalah kemudahan dan persekitaran yang tidak sesuai di tempat kerja sebagai penyebab utama untuk menghentikan penyusuan.

Oleh kerana persekitaran pejabat yang tidak sesuai, ibu tidak dapat mengekspresikan susu secara berkala di tempat kerja, sehingga menyebabkan penurunan pengeluaran susu. Selain itu, tidak dapat mengatasi tekanan pekerjaan dan cabaran ibu juga akan memberi kesan negatif kepada bekalan susu ibu. Pengurangan bekalan susu boleh menyebabkan bayi tidak terlalu gemar menyusu. Bayi mungkin juga akan merasa sedih jika ibu telah berjauhan selama berjam-jam. “Ini adalah kitaran ganas yang saling berkaitan,” tambahan Prof Dr Norimah.

Di sini kami mengetengahkan beberapa panduan yang boleh dirujuk oleh majikan untuk menghiaskan Bilik Laktasi yang mesra bagi pekerja yang menyusu.

  • Sebagai permulaan, majikan dapat menyediakan pek maklumat ‘Kami menyokong anda’ kepada calon ibu sebelum mereka pergi cuti bersalin, dan juga memberi ibu bapa baru dengan set hadiah ‘Selamat Datang Bayi’ produk bersalin, seperti payudara pam.
  • Hiaskan ‘persekitaran rumah’ dengan suasana santai dan peralatan praktikal.
  • Sediakan ruang yang bersih dan peribadi (bilik penyusuan) selain tandas untuk mengeluarkan susu ibu, dielakkan di ruang yang awam, peti sejuk serta sumber air bersih dan selamat.
  • Mempunyai waktu bekerja yang fleksibel dan rehat mengepam payudara secara berkala serta sokongan dan pemahaman daripada atasan dan rakan sekerja.
  • Benarkan pekerja mengekspresikan susu ibu untuk anaknya yang menyusui selama satu tahun setelah melahirkan.
  • Memberi sokongan dan kemudahan yang relevan di tempat kerja.
  • Jika boleh, tawarkan polisi cuti bersalin berbayar selama 3 bulan untuk menjadi organisasi yang bukan hanya tempat kerja yang menarik, tetapi juga menolong wanita membina kerjaya dan menjadi pemimpin sambil menyara keluarga mereka.

Ringkasnya, sokongan emosi dan motivasi saja tidak mencukupi untuk mengekalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Menyediakan persekitaran dan kemudahan yang mereka perlukan bukan hanya meningkatkan produktiviti dan kesetiaan pekerja, tetapi juga mencegah ketidakhadiran dan pergantian pekerja. Yang paling penting, majikan akan memainkan peranan mereka dalam memelihara dan meningkatkan kesihatan ibu dan bayinya.

Rujukan:

[1] R. Cohen, L. Lange, W. Slusser

A description of a male-focused breastfeeding promotion corporate lactation program

Journal of Human Lactation, 18 (1) (2002), pp. 61-65

[2] Y.K. Bai, S.M. Wunderlich, M. Weinstock

Employers’ readiness for the mother-friendly workplace: An elicitation study

Maternal and Child Nutrition, 8 (4) (2012), pp. 483-491

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu