Sembelit Pediatrik

Sembelit bertanggungjawab untuk sehingga 5% daripada lawatan ofis pediatrik. Ia ditakrifkan sebagai kelewatan atau kesukaran membuang air besar. Kekerapan dan konsistensi normal najis berbeza mengikut usia kanak-kanak, dan diet; terdapat juga variasi yang besar dari kanak-kanak ke kanak-kanak. Ini adalah punca-punca paling biasa sembelit kanak-kanak:

  1. Pemakanan yang tidak betul atau makanan yang terlalu sedikit. Contohnya, tidak cukup makan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
  2. Tidak minum cecair yang mencukupi atau dehidrasi.
  3. Gangguan kesihatan yang menjejaskan otak dan tulang belakang mereka seperti spina bifida.
  4. Masalah yang boleh menyekat atau menyempitkan lumen kolon atau rektum termasuk tumor.
  5. Kekurangan pergerakan usus yang kerap, najis menjadi lebih keras dan sukar dikeluarkan.
  6. Disfungsi usus pada kanak-kanak boleh menyebabkan mereka mengalami kekurangan zat makanan, riket, atau hipotiroidisme.
  7. Kanak-kanak individu kerap mengalami sembelit akibat kecacatan kelahiran seperti penyakit Hirschsprung.
  8. Ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan sembelit seperti makanan tambahan zat besi.

Bagaimana untuk mengelakkan sembelit pada kanak-kanak

Ibu bapa boleh mengelakkan sembelit pada anak-anak dengan menyesuaikan diet, memupuk tabiat buang air besar bayi dan bersenam.

  1. Penyediaan makanan sangat penting

Jika makanan utama bayi adalah produk berasaskan tenusu, fungsi gastrousus belum berkembang sepenuhnya, dan motilitas usus menjadi perlahan. Di samping itu, selepas pencernaan produk tenusu, terdapat sedikit sisa, yang secara semula jadi kekurangan najis.

Gula yang tidak mencukupi dalam sesetengah susu, atau protein yang terlalu tinggi, juga boleh menyebabkan najis kering. Anda boleh minum sedikit air madu untuk bayi anda semasa perut kosong, atau tambah gula ke dalam susu, dan tambah makanan tambahan apabila sesuai.

Bagi bayi yang lebih tua, mereka sudah mula memakan makanan tambahan yang mengandungi kanji, protein atau serat. Ibu bapa boleh membenarkan bayi makan lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan dan biji-bijian. Sayuran dan buah-buahan dengan lebih banyak serat kasar, seperti pisang, jeruk, akar teratai, kubis, daun bawang, dan lain-lain boleh memainkan peranan yang sangat baik untuk kelancaran usus.

2. Kerap membuang air besar

Memupuk tabiat hidup bayi anda yang baik, masa rehat dan rehat yang tetap, dan tabiat membuang air besar yang kerap juga penting untuk mengelakkan sembelit.

Kurang tidur yang teratur, terutamanya bayi yang tidak tidur pada waktu malam dan lebih banyak tidur pada siang hari, paling terdedah kepada sembelit. Ketika bayi berusia sekitar 3 bulan, orang dewasa dapat membimbing bayi untuk secara beransur-ansur membentuk kebiasaan buang air besar secara berkala.

Tandas yang selesa dan cantik boleh memainkan peranan yang besar. Kadang-kadang bayi akan lupa untuk menyelesaikan masalah pembuangan kerana suka bermain, dan orang dewasa harus diingatkan tepat pada masanya.

3. Bersenam adalah bagus untuk kesihatan

Tingkatkan aktiviti bayi dengan betul, banyak bersenam, penggunaan tenaga fizikal, peningkatan pergerakan gastrointestinal, mudah menghasilkan rasa lapar, keadaan makan mesti baik, perkumuhan semula jadi juga lebih kuat

Lakukan lebih banyak sentuhan dan senaman pasif untuk bayi sehingga setengah tahun. Bayi yang lebih dewasa boleh melakukan lebih banyak latihan aerobik seperti berjalan, berlari, dan melompat di bawah bimbingan orang dewasa.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu