Semasa Hamil: ELAK makanan ini (Makanan-Buahan-Makanan Laut)

1.Makanan tinggi lemak

Semasa mengandung, jika wanita hamil memakan makanan tinggi lemak untuk jangka masa panjang, ini akan meningkatkan peluang mendapat barah usus dan payudara.

2. Makanan tinggi gula

Diet gula tinggi boleh menyebabkan diabetes kehamilan, malformasi kongenital, janin yang berlebihan berat badan dan berisiko tinggi untuk melahirkan.

3. Makanan masin

Semakin banyak makan garam, semakin tinggi kejadian hipertensi. Oleh itu, diet wanita hamil mesti ringan.

4. Makanan vegetarian untuk masa yang lama

Bekalan protein yang tidak mencukupi dapat mengurangkan bilangan perkembangan otak janin dan lemak tidak mencukupi, mudah menyebabkan kelahiran janin dengan berat badan rendah.

5. Minuman sejuk

Minum minuman sejuk boleh menyebabkan saluran darah gastrousus menguncup secara tiba-tiba, yang boleh menyebabkan hilangnya selera makan, pencernaan, cirit-birit, malah menyebabkan kekejangan perut dan sakit perut yang teruk.

6. Makanan goreng

Sebilangan besar makanan goreng mengandungi aluminium. Makan makanan yang mengandungi aluminium dengan kerap menyebabkan kehilangan ingatan, tindak balas perlahan, dan perkembangan otak yang lambat.

7. Makanan yang mengandungi plumbum

Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi plumbum akan menyebabkan kerosakan otak, terutama pada awal kehamilan.

8. Makanan yang diawet

Sering makan makanan yang diawetkan, yang boleh menyebabkan barah, demensia dan penyakit lain dan memberi kesan kepada kesihatan janin.

9. Makanan yang mengandungi lipid peroksida

Makanan mengandungi peroksida lipid, yang boleh menyebabkan kegagalan otak pramatang atau perkembangan yang lewat.

Buah yang tidak boleh dimakan oleh ibu hamil

  1. Hawthorndapat merangsang pengecutan rahim dan bahkan menyebabkan keguguran.
  2. Makan lebih banyak nanas boleh menyebabkan benda yang tidak diingini; wanita hamil dengan penyakit buah pinggang ulser atau demam dan ekzema tidak boleh makan nanas.
  3. Betik dan aprikot mempunyai kesan licin dan tidak baik untuk gigi; makan aprikot terlalu banyak boleh menyebabkan cirit-birit, luka dan bisul, menyebabkan masalah perut.
  4. Wanita hamil yang memakan betik hijau boleh menyebabkan keguguran tetapi betik yang dimasak boleh dimakan dalam jumlah kecil.
  5. Persimmons tidak dapat menghasilkan kesan tonik, tetapi akan meningkatkan haba dalaman; terasa letih, kebocoran darah, sakit perut, dan sakit bahagian bawah perut.

Wanita hamil tidak boleh makan makanan laut

  1. Makanan laut yang mesti dijauhi semasa mengandung adalah penyu dan ketam. Ketam sejuk dan mempunyai kesan tidak melancarkan peredaran darah dan menghilangkan stasis darah.
  2. Ibu yang mengandung harus mengelakkan ikan yu, ikan tenggiri, ikan todak dan ikan persegi kerana merkuri.
  3. Makan makanan laut yang terlalu banyak menyebabkan pelbagai masalah gastrousus dan menyebabkan ketidakselesaan fizikal.
  4. Makanan laut yang anda makan harus dimasak dan jangan makan makanan laut mentah atau separuh hayat.
  5. Jangan campurkan makanan dengan produk akuatik secara rawak seperti udang tidak boleh makan dengan vitamin C.

Wanita hamil tidak boleh minum air secara berlebihan

Semasa mengandung, janin akan memerah pundi kencing wanita hamil, jadi wanita hamil tidak boleh minum terlalu banyak setiap kali. Minum air setiap hari hanya perlu dikekalkan pada 1 liter hingga 1.5 liter. Jumlah air sesuai untuk mengelakkan tekanan pada badan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu