Sakit Belakang Selepas Bersalin

Anda mungkin akan mengalami sakit belakang semasa atau sepanjang kehamilan kerana perlu menampung berat badan bayi anda yang berlebihan. Ia adalah perkara biasa bagi seseorang wanita mengalami maslaah sakit belakang semasa hamil. Sebilangan ibu mengalami sakit belakang beberapa jam selepas melahirkan, yang boleh berlanjutan selama beberapa hari, minggu, atau bulan. Berikut adalah beberapa sebab sakit belakang selepas bersalin:

  1. Perubahan hormon

Perubahan hormon dalam tubuh wanita yang hamil merupakan salah satu sebab sakit belakang semasa hamil. Tubuh anda akan merembeskan pelbagai hormon untuk memastikan tubuh anda bersiap sedia untuk melahirkan dan menyebabkan sendi dan ligamen anda menjadi longgar bagi memudahkan proses untuk melahirkan bayi. Ini adalah reaksi semula jadi badan anda untuk bersiap untuk bersalin, tanpa mengira kaedah penghantaran anda (iaitu pembedahan caesarean atau kelahiran semula jadi) Walau bagaimanapun, anda akan mempunyai risiko tegang punggung jika anda mempunyai ligamen dan sendi yang longgar. Aktiviti sederhana juga boleh menyebabkan sakit bawah atau pertengahan belakang. Kesakitan ini tidak akan hilang sebaik sahaja melahirkan.

  1. Proses meneran semasa melahirkan bayi

Pelvis anda akan bergerak untuk membantu anda melahirkan bayi anda dari saluran kelahiran. Tulang ekor anda duduk di pangkal pelvis, jadi apabila pelvis anda bergerak, ia akan menggerakkan tulang belakang menyebabkan sakit belakang selepas bersalin. Bersalin secara semula jadi juga boleh menyebabkan tekanan pada otot punggung dan perut anda, seterusnya menyumbang kepada sakit belakang selepas bersalin. Sakit belakang dan pelvis biasanya hilang selepas bayi dilahirkan, tetapi kira-kira 1 daripada 3 wanita mempunya sakit belakang yang berterusan selepas bersalin.

  1. Cara anda mengambil dan mendukung bayi

Jika anda ingin mengangkat bayi anda dari lantai, anda seharunya membengkokokan lutut anda terlebih dahalu dan bukkannya membengkokkan pinggang. Teknik cara mengambil bayi yang salah akan menyebabkan sakit belakang kerana kekejangan otot. Postur bada nanda ketika menyusukan bayi juga mampun mengurangkan masalah sakit belakang. Elakkan membongkok ketika anda menyusukan bayi. And aboleh menggunkan bantal lembut yang dilapik di bawah lengan.

4.Postur badan ketika menyusukan bayi

Postur bada nanda ketika menyusukan bayi juga mampun mengurangkan masalah sakit belakang. Elakkan membongkok ketika anda menyusukan bayi. And aboleh menggunkan bantal lembut yang dilapik di bawah lengan atau mendekatkan bayi dengan anda. Sekiranya anda berterusan menyusukan bayi anda dengan salah, ini akan memberikan bebanan berlebihan kepada otot anda dan menyebabkan sakit belakang.

5. Ubat tahan sakit

Sekiranya anda meminta untuk melahirkan bayi anda menggunakan suntikan epidural atau tulang belakang semasa bersalin, prosedur ini mungkin menyebabkan sakit belakang selepas bersalin. Ini kerana doktor akan menyuntik ubat tahan sakit ke kawasan sekitar saraf tunjang anda atau dekat dengan saraf tunjang anda, yang boleh menyebabkan trauma kepada tisu. Sakit belakang seperti ini biasanya hanya beberapa hari atau seminggu.

Apabila badan anda perlahan-lahan pulih dari kelahiran anak, sakit belakang anda akan mereda. Rehat dengan baik, makan dengan baik dan jaga postur badan yang baik, untuk pulih lebih cepat.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu