Punca panas berdarah pada bayi

Ruam panas adalah keradangan akut yang paling biasa pada kulit kerana berpeluh secara berlebihan di persekitaran yang panas dan lembap. Bayi akan merasa gatal dan disusuli dengan rasa panas yang terbakar, menyebabkan bayi akan menggarukulit mereka. Ini akan memburukkan keadaan dan boleh menyebabkan jangkitan, folikulitis atau abses.

Bayi dan anak-anak lebih mudah terkena haba kerana kulitnya yang halus, perkembangan kelenjar peluh dan fungsi mengatur suhu badan melalui penyejatan peluh masih tidak matang.

Merawat bayi dengan panas berdarah

 1. Sangat penting untuk menjaga bayi dalam persekitaran pengudaraan yang baik untuk mengelakkan bayi anda berpeluh secara berlebihan.
 2. Memastikan rambut bayi anda dalam keadaan pendek atau mencukur rambut pada kepalanya.
 3. Mandi bayi dengan air suam 2-3 kali sehari untuk menjaga kebersihan kulit.
 4. Perhatikan kawasan seperti leher, dada, punggung, ketiak, dahi di mana ruam biasanya dijumpai. Mandi atau lap peluh dengan tuala suam boleh menenangkan anak anda.
 5. Kebersihan adalah sangat penting Anda perlu menukar pakaian bayi dengan kerap dan pastikan kulit sentiasa bersih dan kering. Selain itu, anda harus memilih pakaian yang ringan, bernafas, lembut
 6. Secara umumnya, bayi dengan mempunyai ruam panas tidak perlu diberi ubat. Ruam ini dapat dirawat dengan menggunakan alkohol untuk mengelakkan jangkitan.
 7. Elakkan mencuci dengan air panas dan sabun, juga jangan gunakan ubat salap yang boleh menghalang penyejatan peluh dan memburukkan lagi gejala.
 8. Sapukan sedikit serbuk atau air suam pada ketiak, leher, dada depan, punggung dan selangkangan.
 9. Potong kuku bayi dan jaga kebersihan tangannya agar bayi tidak gatal dan menggaru kulit.
 10. Gunakan topi, payung atau cermin mata hitam dan sapukan pelindung matahari yang mesra kanak-kanak ketika berada di luar rumah.
 11. Elakkan memegang bayi dalam jangka masa yang lama kerana ini akan memperburuk pembuangan haba yang buruk dan menyebabkan panas berduri.
 12. Memberi makanan yang ringan dan mudah dicerna untuk bayi. Sayuran dan buah-buahan yang dapat mengawal reaksi alahan kanak-kanak adalah yang terbaik.

Beberapa cadangan

 • Vine Honeysuckle mempunyai kesan detoksifikasi yang baik yang dapat digunakan untuk memandikan bayi anda, membuang toksin janin dan merawat haba berdarah dengan berkesan.
 • Labu pahit yang dihiris mempunyai kesan penyejukan, menyuburkan darah, ginjal, limpa dan hati. Anda boleh menggunakan labu pahit yang dihancurkan untuk mengurangkan gatal pada bayi anda.
 • Halia juga boleh dioleskan untuk merawat panas yang berduri, tetapi tidak digalakkan untuk kulit sensitif bayi.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu