Polyhydramnios (cecair amniotik berlebihan), adakah ia berbahaya?

Polyhydramnios, apakah itu?

Polyhydramnios ialah isipadu cecair amniotik yang berlebihan (melebihi 2000 mL pada trimester ketiga) yang mengakibatkan kembung rahim dan dikaitkan dengan peningkatan risiko komplikasi janin. Pada ibu hamil, kebarangkalian kejadian hanya 0.5% -1%.

Polyhydramnios juga dibahagikan kepada polyhydramnios akut dan polyhydramnios kronik. Jika jumlah cecair amniotik meningkat secara mendadak dalam beberapa hari, ia adalah cecair amniotik akut; jika jumlah cecair amniotik meningkat secara perlahan dalam jangka masa yang panjang, ia adalah cecair amniotik kronik.

Doktor akan mengaturkan ultrabunyi-B-definisi-tinggi untuk melihat sama ada janin cacat. Ia juga mungkin untuk mengatur amniosentesis untuk melihat sama ada janin mempunyai kecacatan genetik.

Sepanjang tempoh kehamilan, ibu mengandung juga perlu kerap ke hospital untuk pemantauan kadar denyutan jantung janin dan pemeriksaan B-ultrasound untuk memantau dengan teliti pertumbuhan dan perkembangan janin.

Semasa bersalin, doktor juga akan memantau dengan teliti. Ini kerana; jika terlalu banyak cecair amniotik, risiko tali pusat jatuh (merujuk kepada tali pusat terjatuh dari serviks) atau gangguan plasenta apabila air pecah akan meningkat.

Keadaan air ketuban yang berlebihan adalah lebih berbahaya, dan ibu hamil harus bekerjasama rapat dengan saranan doktor untuk pemeriksaan atau rawatan demi mempersiapkan kelahiran janin yang sihat.

Mengapa terdapat terlalu banyak cecair amniotik

 1. Kembar atau kembar berganda menyebabkan pengeluaran cecair amniotik yang berlebihan. Satu janin mempunyai terlalu sedikit cecair amniotik dan satu lagi mempunyai terlalu banyak cecair amniotik.
 2. Kira-kira 10% wanita hamil yang menghidap diabetes didiagnosis dengan polyhydramnios, biasanya pada trimester ketiga.
 3. Kecacatan janin seperti anencephaly membawa kepada cecair amniotik yang berlebihan.
 4. Jangkitan dalam rahim seperti toksoplasmosis dan rubella.
 5. Keabnormalan gastrousus stenosis pilorik, bibir sumbing, sumbing rahang, atau sejenis halangan gastrousus.
 6. Keabnormalan buah pinggang yang berterusan menghasilkan air kencing, janin tidak boleh lagi terus menelan air ketuban.
 7. Sesetengah gangguan neurologi juga boleh menghalang janin daripada menelan, seperti kecacatan tiub saraf atau hidrosefalus.
 8. Ketidakserasian Rhesus seperti penyakit hemolitik bayi baru lahir

Komplikasi

Dengan polyhydramnios, risiko komplikasi berikut akan meningkat:

 1. Kontraksi pramatang dan mungkin kelahiran pramatang
 2. Pecah pramatang membran, kadangkala diikuti oleh abruptio plasenta
 3. Malposisi janin
 4. Gangguan pernafasan ibu
 5. Prolaps tali pusat
 6. atonia rahim
 7. Pendarahan selepas bersalin
 8. Kematian janin (risiko meningkat walaupun polyhydramnios adalah idiopatik)

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu