Persiapan Mental Untul Kehamilan

Keibuan adalah waktu yang berharga dan istimewa bagi wanita namun ia juga waktu paling menakutkan bagi sesetengah ibu. Walaupun terdapat buku-buku keibubapaan yang boleh dibaca oleh ibu bapa sebagai persedian sebelum kehamilan, namun buku ini hanya akan mempersiapkan anda untuk apa yang akan datang. Adakah anda menjangka banyak rintangan mental dan emosi yang mencabar di hadapan? Adakah anda sudah dilengkapi dengan panduan yang betul untuk kehamilan?

Apakah risiko sekiranya anda tidak bersedia secara mental sebelum kehamilan?

Postpartum depression adalah kemurungan yang terjadi setelah melahirkan. Hal ini disebabkan oleh ketidakseimbangan estrogen dan progesteronnya menurun secara mendadak setelah melahirkan . melindungi kedua-dua belah pihak. Masalah ini bukan sahaja akan mempengaruhi ibu baru, tetapi juga bayi mereka yang baru lahir, jadi mengenali tanda-tanda sangat penting untuk

Mereka yang mempunyai sejarah kemurungan dan kegelisahan cenderung untuk mengalami masalah PPD, dan juga mereka yang tidak mempunyai sistem sokongan yang kuat semasa kehamilan dan selepas kehamilan, antara faktor yang menyumbang kepada masalah ini. Menurut penyelidikan, beberapa cara yang paling berkesan untuk menangani PPD adalah dengan pergi ke sesi terapi bersama doktor, lawatan ke rumah oleh jururawat perubatan, penjagaan bidan, dan bahkan menghadiri intervensi awal tingkah laku kognitif.

Kegagalan menangani dan merawat PPD telah menyebabkan banyak wanita mengalami masalah yang lebih teruk termasuk kecenderungan bunuh diri, kehilangan minat pada anak dan tumpuan, kegelisahan, bertindak secara ganas bahkan desakan untuk menangis secara mendadak. Oleh itu, rundingan dengan doktor anda sangat digalakkan sekiranya anda mempunyai, atau mengenali seseorang yang mempunyai, PPD kerana ia boleh mengancam nyawa.

Apa yang perubahan yang anda mungkin alami semasa hamil

Adalah normal bagi wanita hamil untuk menambah berat badan selama tempoh kehamilan, dan ini juga termasuk dorongan yang tidak terkawal untuk makan makanan yang diidamkan dan sakit-sakit badan . Apa yang tidak disangka seperti mual dan muntah yang teruk, diberitahu anda hanya terbaring di tempat tidur sepanjang hari.

Setiap wanita mengalami kehamilan secara berbeza, jadi anda perlu mendidik diri anda dengan melihat majalah, laman web, blog ibu bapa. Ia juga berguna sekiranya anda membuat catatan kehamilan dan berjumpa dengan doktor apabila keadaan menjadi teruk. Siapa tahu, wanita lain mungkin mengalami apa yang sedang anda lalui, dan anda mungkin salah satu dari sedikit orang yang dapat membantu.

Bersedia untuk tempoh pemulihan yang panjang

Setelah melahirkan, anda akan mengambil masa antara enam bulan hingga setahun untuk badan anda sembuh. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh sebuah sekolah kejururawatan di Michigan, pemulihan lantai pinggul anda akan mengambil masa lapan bulan untuk pulih. Wanita yang bekerja di Malaysia secara amnya diberi cuti bersalin selama 60 hari untuk berehat dan mengasuh bayi yang baru sahaja dilahirkan. Inilah masanya ibu mesti berehat dan mengasuh anaknya.

Ibu baru juga digalakkan untuk meminta pertolongan dari suami atau ahli keluarga untuk melalukan tugasan rumah. Jadi, anda boleh menggunakan waktu untuk berehat kerana bayi anda akan menuntut banyak perkara daripada anda dalam masa terdekat.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu