Perkembangan Otak Janin: Makan Ini & Elakkan Itu

Mamas, makan ini untuk membantu perkembangan otak janin anda:

  1. Makan lebih banyak makanan yang meningkatkan jumlah sel otak janin seperti kuning telur, hati ayam dan kacang soya. Makanan ini menyediakan pelbagai asid amino yang diperlukan dalam proses pembentukan sel otak.
  2. Makanan tambahan yang mempromosikan pendawaian otak janin dengan cepat sepertikacang tanah, kuning telur, hati ayam, kekacang dan rumput laut. Makanan ini bukan dapat membantu otak janin untuk menghasilkan pendawaian saraf ke otak dengan lebih cepat.
  3. Tambahan makanan besi seperti daging lembu, ayam, dan sarapan bijirin kerana terdapat pengunaan tinggi zat besi selama kehamilan untuk menyediakan oksigen yang mencukupi untuk janin. Anda boleh mengambil vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi.
  4. Makanan tambahan vitamin harian dapat membantu memastikan keseimbangan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan janin, seperti asid folik dan vitamin B12 yang menghasilkan lebih banyak sel darah merah.

Sebilangan makanan akan merosakkan perkembangan otak janin sehingga mempengaruhi kecerdasan bayi. Perlu dielakkan:

  1. Monosodium glutamate (MSGs)

Wanita hamil yang memakan glutamat di kemudian hari akan menyebabkan kekurangan Zink pada janin. Zink adalah keperluan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Ia mempengaruhi perkembangan fizikal dan mental anak selepas dilahirkan.

2.Alkohol

Tidak ada masa yang selamat untuk minum alkohol semasa kehamilan kerana jejak alkohol boleh memasuki janin melalui plasenta. Alkohol boleh menyebabkan masalah seperti kecacatan bayi dan keterbelakangan mental.

3.Minuman berkafein

Mengonsumsi terlalu banyak kafein, lebih daripada 2 cawan kopi atau 3 cawan teh separa kuat setiap hari tidak digalakkan kerana akan mempengaruhi pertumbuhan tulang janin. Ia juga akan meningkatkan keguguran, kelahiran pramatang, dan bayi yang kurang berat badan.

4.Mustard

Mustard adalah makanan masin dan tidak hanya akan menyebabkan tekanan darah tinggi, arteriosklerosis dan penyakit lain, tetapi juga merosakkan saluran darah arteri, mempengaruhi bekalan darah tisu otak, dan menjadikan sel otak iskemia dan hipoksia untuk waktu yang lama, mengakibatkan perkembangan mental yang terencat.

5.Bakon

Makanan seperti daging asap, ikan asap, itik panggang, dan angsa panggang umumnya mengandungi peroksilipid, ia boleh mempengaruhi metabolisme sistem enzim, yang menyebabkan kegagalan otak pramatang atau demensia.

6.Makanan tinggi gula dan tinggi lemak

Makan terlalu banyak makanan tinggi gula, tinggi lemak seperti minuman ringan, gula, dan kerepek kentang dapat membuat wanita hamil gemuk, ini dapat meningkatkan kejadian diabetes kehamilan dan hipertensi yang disebabkan kehamilan.

Oleh itu, Mamas yang mengandung harus mengambil nutrien yang mencukupi untuk bayi yang sihat dan cerdas. Mamas harus memastikan pengambilan makanan mereka seimbang dan sampai ke tahap ‘cukup’, Jangan terlalu banyak mengambil makanan samaada yang baik atau yang buruk.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu