Perkembangan hubungan sosial dengan anak anda di jadual “sibuk” anda

Hubungan sosial adalah sejauh mana individu digabungkan dalam masyarakat. Keupayaan seseorang untuk bersosial dan menjalin hubungan baik dengan orang lain dikembangkan sejak awal kanak-kanak dan bermula di rumah.

“Walaupun perkembangan hubungan sosial adalah proses panjang yang berlangsung hingga dewasa, pengalaman awal menjalin hubungan sosial jauh lebih penting daripada yang kelihatannya. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa pengalaman pertama hubungan sosial (terutama dalam tiga tahun pertama kehidupan) sangat penting untuk perkembangan emosi dan sosial anak-anak, ”jelas Dr Mastura Badzis, Pakar Pembangunan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, dan Pengerusi Lembaga Penasihat Perubatan untuk Mama Net, satu aplikasi keibubapaan pendidikan yang berkembang maju.

Keterikatan yang kuat dan hubungan yang mesra dengan orang dewasa terutamanya ibu bapa atau pengasuh utama yang lain akan membentuk kebiasaan hubungan sosial di peringkat kemudian dalam kehidupan, di sekolah, di tempat kerja dan di masyarakat. Ini penting dalam menunjukkan bagaimana seseorang berhubungan dengan orang lain sepanjang hidup mereka dan betapa baiknya mereka dalam menjalin hubungan sebagai orang dewasa.

Hubungan sosial antara ibu bapa dan anak membentuk ikatan yang kuat di antara mereka dan mempengaruhi cara anak mendidik dan berkembang secara fizikal, intelektual, emosi, dan sosial. Terdapat bukti saintifik dari pelbagai penyelidikan yang menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai kasih sayang yang kuat dan taat kepada ibu bapa atau penjaga utama mereka nampaknya perkembangan lebih baik dan lebih mahir secara sosial daripada kanak-kanak yang mempunyai hubungan yang lemah atau cetek.

Hubungan sosial untuk bayi biasanya bermula dengan memusatkan perhatian pada satu tokoh; dalam kes ini, ibu bapa, kerana mereka adalah pengasuh utama dan bayi mempunyai keterikatan langsung dengan angka tersebut. Walaupun pada peringkat bayi, bayi terlibat dalam permainan yang tidak sibuk di mana mereka hanya melakukan pergerakan dengan bahagian badan mereka sendiri seperti jari, kaki, tangan dan lain-lain; Walaupun begitu, pasangan dan tarikh permainan pertama mereka adalah ibu bapa yang kemungkinan besar akan mendorong bayi mereka untuk tersenyum atau menangis. Meniru cooing bayi dan vokalisasi lain, serta mencerminkan pergerakan bayi adalah usaha komunikasi pertama yang membantu membentuk hubungan sosial .Sebelum aktiviti ini, mengambil bahagian dalam kelahiran bayi juga merupakan bentuk hubungan sosial.

Sejak lahir, bayi dan anak kecil membina pandangan tentang diri mereka, hubungan mereka dengan orang lain dan interaksi mereka dengan persekitaran tempat mereka tinggal. Ikatan dan hubungan mesra yang kuat dapat menjadi model ikatan sosial pertama bagi bayi. Oleh itu, ia memupuk rasa aman dan harga diri yang positif. Perkembangan konsep kendiri adalah unik kerana ia membentuk perasaan, sikap, dan tingkah laku orang dewasa masa depan. Sepanjang perjalanan melalui pelbagai jenis pengalaman pertama ikatan sosial, bayi, dan anak-anak kemudian akan mengetahui perasaan, tujuan, dan rancangan orang lain. Pengalaman inilah yang akan diambil kira dalam membentuk tindakan mereka.

Ibu bapa yang bersikap tulus dalam memberi respons kepada anak-anak mereka selain menunjukkan minat dan kepekaan sebenar dapat membantu anak-anak untuk mengembangkan rasa hormat terhadap diri dan orang lain. Sekiranya ibu bapa dapat memberi bayi rasa keakraban, ketekalan, dan kesinambungan, bayi akan mengembangkan perasaan bahawa dunia adalah tempat yang selamat untuk berada, bahawa orang boleh dipercayai dan penyayang.

Namun, jika pengalaman ikatan positif tidak terjadi, ini dapat menyebabkan kegelisahan, rasa tidak aman yang meningkat, dan perasaan tidak percaya yang berlebihan terhadap dunia di sekitarnya. Interaksi dan pengalaman jika dilihat oleh kanak-kanak pada tahap ini sebagai negatif akan dikenang seumur hidup dan boleh menyebabkan kerosakan emosi yang berpanjangan. Oleh itu, jalan yang diperlukan dalam otak anak untuk pengalaman ikatan sosial yang sihat dapat hilang sepenuhnya.

Dalam kesibukan, ibu bapa mungkin terlepas pandang bahawa bercakap dengan bayi dan anak kecil adalah perkara kecil. Menyedari atau tidak, mewujudkan hubungan sosial yang positif dengan anak-anak adalah mudah dan mungkin tidak lebih dari lima minit untuk melakukannya! Kehangatan hubungan sosial dapat dinyatakan melalui interaksi mesra, gembira, dan positif dengan anak atau melalui pelukan. Walaupun sentuhan mata, senyuman atau hanya memberi respons kepada petunjuk mereka tentang makanan, perubahan lampin, dan tidur akan menyumbang banyak kepada perkembangan emosi dan sosial mereka yang sihat.

Dalam aspek lain, sebilangan ibu bapa mungkin memotong atau menjauhkan diri dari tangisan bayi dan mendengarnya sebagai “hanya menangis”. Menanggapi tangisan bayi juga merupakan ikatan sosial dan sangat penting kerana menangis adalah satu-satunya cara bayi dapat meluahkan perasaan mereka untuk memberitahu sama ada mereka takut akan ancaman, letih, tidak selesa, sakit, lapar, atau terlalu terangsang. Tangisan yang berpanjangan dan kesusahan yang tidak selesa menimbulkan rasa tidak percaya pada dunia bayi yang mungkin berterusan sepanjang masa kanak-kanak dan dewasa.

Ringkasnya, ibu bapa sebagai pengasuh utama bayi memainkan peranan yang sangat penting dalam membina asas yang baik dan titik permulaan bagi anak-anak kecil untuk menjalin hubungan sosial di luar keluarga mereka. Proses yang betul dapat dilaksanakan hanya dengan kesedaran ibu bapa.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu