Perkembangan Bayi: Belajar berdiri

Tempoh ketika bayi belajar berdiri

Secara amnya, bayi berusia 10-12 bulan dapat berdiri sendiri buat sementara waktu dan dapat merangkak dengan cepat, ini adalah masa terbaik untuk bayi belajar berdiri.

Bayi belajar berdiri awal

Bayi melangkau dari berbaring telentang hingga berdiri. Sebilangan ibu bapa sering menahan bayi berusia 3-4 bulan untuk “belajar duduk” atau bahkan “belajar berdiri”. Belajar berjalan kaki sebelum waktunya bukan sahaja menyebabkan anggota bawah bayi membengkok dan cacat, tetapi sendi siku kecil yang ditarik oleh ibu bapa juga terdedah kepada “subluksasi kepala radial”.

Cara menolong bayi anda belajar berdiri

  1. Pisahkan betis kaki bayi terlebih dahulu, bahagian belakang dan punggung berada dekat dengan dinding, dan tumitnya sedikit jauh dari dinding.
  2. Gunakan mainan untuk memikat minat bayi, bayi akan menggoyangkan badan dan kekuatan kaki bayi dan kemampuan keseimbangan badan dapat disenamkan.
  3. Pegang ketiak bayi untuk membantu bayi berdiri tegak, dan kemudian perlahan-lahan lepaskan tangannya, biarkan dia cuba berdiri.
  4. Pegang ketiak bayi anda dan biarkan dia berdiri dari kedudukan mencangkung, kemudian jongkok ke bawah dan berdiri semula.
  5. Angkat sebelah tangan dan biarkan dia menggunakan kekuatan kakinya dengan bantuan ibu atau bapanya
  6. Berdiri berdekatan railing. Sekiranya bayi dapat berdiri sedikit, galakkan dan puji tepat pada waktunya.
  7. Apabila bayi tidak berdiri dengan stabil, bantulah bayi dengan segera agar bayi itu tidak keberatan untuk meneruskan latihan kerana takut.
  8. Jangan biarkan dia berdiri terlalu lama, jika tidak, bayi akan kehilangan minat dalam latihan kerana keletihan fizikal.

Permainan untuk mendorong bayi berdiri

  1. Berdiri dan ambil

Ibu bapa boleh meletakkan bayi di depan meja atau meja kopi di rumah, lebih baik memilih ketinggian yang lebih sesuai untuk bayi, dan kemudian meletakkan mainan kegemaran bayi di atas meja, biarkan dia berdiri untuk mengambil mainan itu.

2. Bangkit Tubi

Biarkan bayi baring terlentang. Ibu bapa tarik tangan bayi untuk membiarkannya duduk-berdiri-duduk-berbaring.

3. Tendangan kaki

Ibu bapa mengambil bayi dari ketiak dan membiarkan bayi memantul pada ibu bapa, ini dapat mendorong pemanjangan kaki bayi.

Langkah berjaga-jaga semasa bayi belajar berdiri

Ibu bapa harus memperhatikan bayi yang sedang belajar berdiri untuk berdiri kurang dari 5 minit setiap kali melakukan latihan untuk bayi, kerana sokongan relatif anggota badan bawah bayi tidak mencukupi, dan berdiri terlalu awal akan mempengaruhi bentuk anggota badan bawah. Sebilangan orang mengatakan bahawa anak itu berdiri terlalu banyak sehingga mempunyai kaki berbentuk X atau kaki berbentuk O, tetapi itu bukan sebabnya. Sebab paling asas untuk pembentukan kaki berbentuk X atau kaki berbentuk O adalah riket yang disebabkan oleh kekurangan vitamin D.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu