Perkara selepas bersalin yang memerlukan perhatian: Lochia, Mandi, Mencuci Rambut, & Seks

Apa yang perlu dilakukan jika anda berdarah tanpa henti (lochia)?

Lochia merujuk kepada sisa darah dan cairan keruh yang tersisa di rahim selepas bersalin, yang juga bercampur dengan tisu desidual nekrotik, endometrium, lendir dan bakteria semasa kehamilan. Semasa mengandung, plasenta melekat pada dinding dalaman rahim. Setelah janin dilahirkan, plasenta juga dilahirkan, tetapi luka yang disebabkan oleh plasenta yang terkelupas dari rahim akan memerlukan masa untuk sembuh sepenuhnya. Oleh itu, dalam keadaan biasa, lochia selepas bersalin boleh diketepikan dalam masa 20 hari selepas melahirkan.

Berapa lama saya perlu menunggu untuk mandi selepas menjalani pembedahan C?

Doktor mengesyorkan ibu untuk menunggu kira-kira seminggu selepas pembedahan Caesarean, jika luka sembuh dengan baik, anda boleh mandi Namun, ibu yang baru harus berhati-hati untuk mengelakkan luka terendam untuk waktu yang lama, dan memastikan luka bersih dan kering setelah mandi. Sekiranya luka belum sembuh sepenuhnya, lebih baik menunggu dan hanya menggunakan kain basah untuk mengelap badan.

Anda boleh mencuci rambut beberapa hari selepas pengguguran

Menurut pendapat pakar, tetap dianjurkan untuk melarang mandi untuk jangka waktu yang ditetapkan setelah pengguguran, jika tidak, mudah menyebabkan keradangan ginekologi. Tetapi anda boleh mencuci rambut, namun anda perlu mencuci rambut dengan air suam. Selepas anda mencuci rambut, segera keringkan. Sebaiknya keringkan dengan cepat dengan pengering rambut.

Bilakah saya boleh melakukan hubungan seks selepas melahirkan?

Pantang seksual dilaksanakan semasa kehamilan, dan banyak ibu bapa baru tidak dapat menolongnya setelah dibebaskan. Ramai orang berpendapat bahawa selagi lochia bersih, pasangan boleh melakukan hubungan seks. Sebenarnya, pandangan ini salah, terutama di bilik bersalin.

Secara amnya, masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks adalah 2 bulan selepas melahirkan. Sebab mengapa anda perlu menunggu untuk jangka masa itu adalah kerana ia memerlukan masa sekitar 8 minggu untuk organ pembiakan wanita kembali normal. Mukosa faraj yang menjadi besar semasa melahirkan menjadi sangat nipis dan mudah rosak, dan memerlukan sedikit masa untuk pulih. Kehidupan seksual pramatang selepas melahirkan boleh menyebabkan anda dan pasangan mudah dijangkiti dan menderita pelbagai penyakit ginekologi.

Penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa kehidupan seks adalah yang terbaik selepas 3 bulan selepas pembedahan caesar. Kerana bahagian caesar mempunyai luka pembedahan, pemulihan luka selepas bersalin secara semula jadi memerlukan lebih banyak masa. Wanita perlu pergi ke hospital biasa untuk pemeriksaan selepas bersalin pada minggu ke-6 selepas pembedahan caesar

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu