Penderaan Kanak-kanak Di Tadika

Situasi apakah ialah penderaan kanak-kanak di tadika

1. Ancaman dan intimidasi, terutama ditunjukkan dalam teguran, hukuman, hukuman kerana tidur, dll.

2. Keterasingan dan sikap tidak peduli, guru sering memberikan wajah yang dingin, mengabaikan anak dan tidak mendekati anak itu.

3. Secara sewenang-wenang, sebilangan guru “salah dengan orang” dalam cara mereka melakukan sesuatu, menerapkan sikap yang sama sekali negatif terhadap anak-anak yang mereka tidak suka.

4. Menindas melalui kekurangan, dengan kejam menyekat dan menyekat sifat anak-anak, dan tidak membiarkan kanak-kanak mempunyai pandangan dan pendapat mereka sendiri.

5. Menuntut langkah-langkah yang ketat dan penilaian anak-anak dengan standard dewasa, dan mengemukakan beberapa gol yang tidak realistik untuk anak kecil, menyebabkan anak-anak sering merasa kecewa.

6. Suka mengungkit akaun lama. Apabila kanak-kanak tertentu melakukan kesilapan, guru individu suka mengungkit kesalahan lampau, sehingga anak itu mempunyai beban berfikir yang besar.

Bagaimana menangani penderaan kanak-kanak di tadika

1. Dianjurkan agar ibu bapa tidak tergesa-gesa untuk mengajukan soalan, peluk anak terlebih dahulu dengan tenang dan biarkan dia bertenang sedikit

2. Bercakap tentang perkara menarik di sekolah dan temui masalah tersembunyi; jika anak masih enggan mengatakan lebih banyak, ibu bapa boleh membiarkan anak itu terbuka kepada dirinya sendiri dengan berkongsi “rahsia kecil” dengan anak itu

3. Hubungan rumah-sekolah, komunikasi antara ibu bapa, belajar lebih banyak dari sisi; jika kanak-kanak itu didapati melakukan kekerasan, ibu bapa harus melapor ke sekolah secepat mungkin, dan meminta penanganan pendapat dengan jelas

4. Sekiranya anda masih tidak dapat penyelesaian, disarankan untuk pindah kelas atau pindah sekolah.

5.Sekiranya keadaannya serius, anak itu harus dibawa ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan segera, dan guru dan tadika yang terlibat harus dilaporkan ke jabatan undang-undang yang berkenaan

Cara memilih tadika untuk kanak-kanak

  1. Anda boleh menilai arah perkembangan keseluruhan tadika dan tahap pengurusan pengetua dengan bertanya kepada pengetua mengenai objektif kerja, matlamat kerja, dan pembinaan sistem tadika.
  2. Ibu bapa di tadika harus memerhatikan kebersihan persekitaran, terutamanya keadaan kebersihan dapur dan tandas.
  3. Ibu bapa juga harus bertanya mengenai pekerjaan tadika dengan ibu bapa, kerana hubungan tadika dengan ibu bapa menunjukkan betapa pentingnya tadika terhadap pendidikan anak-anak.

Cara memupuk kesedaran anak-anak mengenai perlindungan diri

Ibu bapa boleh menggunakan bahan seperti potongan pendek dari TV, gambar, dan cerita untuk mendidik anak-anak mereka mengenai keselamatan, memberitahu mereka apa yang berbahaya dan menyakiti diri mereka sendiri, dan bagaimana bertindak balas terhadap beberapa keadaan kecemasan.

Kembangkan anak-anak bagaimana menangani masalah secara fleksibel dan melindungi diri mereka ketika menghadapi situasi berbahaya. Melalui rangkaian aktiviti latihan dan pendidikan untuk meningkatkan fizikal kanak-kanak dan memupuk kemampuan tindak balas kecemasan mereka.

Cara mencegah penderaan kanak-kanak di tadika

  1. Meningkatkan kualiti guru tadika dengan meningkatkan ambang pekerjaan pendidikan prasekolah dan mewujudkan penubuhan guru formal.
  2. Memperkukuhkan dan meningkatkan sistem keselamatan tadika dan langkah-langkah perlindungan keselamatan yang diperlukan. Melalui pemasangan kamera dan langkah-langkah pengawalseliaan lain untuk mengurus tingkah laku guru.
  3. Meningkatkan tindakan hukuman bagi pelaku, dan menjalankan tanggungjawab undang-undang mereka dengan bersungguh-sungguh.
  4. Meningkatkan perlakuan guru tadika dan menstabilkan barisan guru tadika.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu