Pendarahan semasa awal kehamilan

Apa itu pendarahan semasa awal kehamilan

Pendarahan pada kehamilan adalah pendarahan dari saluran kemaluan selepas kehamilan 24 minggu. Penyebab sistemik seperti gangguan pendarahan dan ubat-ubatan seperti antikoagulan dan pendarahan dari tempat lain (pundi kencing dan usus) harus dikecualikan sebelum mencari penyebab kebidanan.

Gejala pendarahan semasa awal kehamilan

Setelah memahami apa pendarahan pada awal kehamilan, kebanyakan ibu ingin memahami apakah gejala pendarahan semasa awal kehamilan.

Pendarahan pada trimester pertama terutama disebabkan oleh sejumlah kecil pembuangan berdarah di faraj, sama dengan jumlah pendarahan pada awal atau akhir haid. Warna pendarahan mungkin berwarna merah jambu, merah, atau coklat.

Kebanyakan ibu mengandung yang mengesyaki keguguran awal mengalami sakit belakang dan sakit dibawah perut seperti haid. Sebilangan besar ibu hamil ektopik akan mengalami sakit perut yang teruk, pucat, degupan jantung yang cepat, dan perdarahan intra-abdominal.

Adakah pendarahan normal semasa awal kehamilan?

Pendarahan semasa trimester pertama mungkin keguguran, kehamilan ektopik, kehamilan molar, trauma, perkembangan fisiologi plasenta dan penyebab tempatan seperti serviks. Pendarahan semasa trimester kedua atau ketiga mungkin keguguran, penyebab plasenta, penyebab tempatan dan penyebab pertengahan seperti gangguan kecil.

Sekiranya keadaan di atas telah dikesampingkan, terdapat perkembangan embrio yang normal di rahim, semua pemeriksaan adalah normal, tetapi ada pendarahan yang tidak normal pada masa ini, apa masalahnya? Mula-mula kita mesti memeriksa serviks dan vagina. Banyak gejala pendarahan wanita hamil pada awal kehamilan disebabkan oleh polip serviks atau bahkan tumor ganas.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa gejala pendarahan semasa awal kehamilan, jika disertai dengan sakit perut dan sakit dibawah bahagian perut yang tidak selesa, mudah untuk melakukan pengguguran spontan terutama pada awal kehamilan.

Langkah berjaga-jaga semasa kehamilan awal

Adalah biasa untuk merasa letih, atau bahkan keletihan, semasa kehamilan, terutama pada 12 minggu pertama. Perubahan hormon pada masa ini boleh membuat anda merasa letih, mual dan beremosi. Satu-satunya jalan keluar adalah berehat seboleh-bolehnya.

Berhati-hatilah dengan sakit perut yang tidak normal pada awal kehamilan kerana terdapat banyak penyebab sakit perut, ada yang fenomena kehamilan normal, dan ada yang mewakili penyakit serius.

Elakkan memasuki atau meninggalkan tempat yang panas seperti sauna kerana janin belum terbentuk pada awal kehamilan, dan embrio masih tidak stabil di dinding rahim. Kedua, suhu tinggi badan akan melebarkan saluran darah wanita hamil, dan darah akan mengalir ke permukaan kulit, yang akan meningkatkan beban jantung, ini boleh menyebabkan serangan jantung pada wanita hamil.

Apa yang perlu dilakukan dengan pendarahan pada awal kehamilan

Tidak kira sama ada kehamilan awal atau tempoh kehamilan, sebarang gejala pendarahan perlu diberitahu kepada doktor, biasanya pendarahan kecil tidak akan dianggap sebagai masalah serius. Tetapi, jika anda melihat darah merah atau berdarah, terutamanya dengan sakit perut atau kolik, lebih baik berjumpa doktor dengan segera.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu