Patutkah saya bersikap jujur mengenai kehamilan saya semasa sesi temuduga untuk mendapatkan pekerjaan?

Sekiranya anda hamil dan dalam masa yang sama mencari pekerjaan membuat anda mengalami kesukaran dan mencabar. Kebanyakan ibu hamil yang memburu pekerjaan mungkin tertanya-tanya jika anda harus berkongsi tentang status kehamilan anda kepada majikan ketika sesi temuduga. Secara sah, Akta Diskriminasi Kehamilan (PDA) melarang majikan membezakan berdasarkan kehamilan, melahirkan anak, atau keadaan perubatan yang berkaitan. Jadi, anda tidak perlu tahu untuk merahsiakan kehamilan anda kepada majikan.

Mengapa Wanita biasanya merahsiakan tentang kehamilan ketika sesi temuduga?

Kebanyakan wanita hamil merahsiakan tentang kehamilan mereka disebabkan diskriminasi, walaupun diskriminasi telah dilarang sejak tahun 1978. Terdapat banyak kes yang membuat wanita bimbang. Mengambil seseorang yang baru adalah risiko dan memerlukan kos. Sekiranya syarikat mengambil pekerja wanita hamil, syarikat itu tahu kos, cuti untuk pemeriksaan berkala, cuti kecemasan, dan cuti bersalin. Sekiranya anda tidak jujur dengan bakal majikan anda, ini bukan permulaan yang baik untuk hubungan jangka panjang dengan syarikat. Lagipun, dalam masa kira-kira 3 bulan sebelum benjolan bayi anda mulai kelihatan, dan bagaimana anda akan menjelaskan kepada majikan anda Memandangkan anda memerlukan pekerjaan ini mungkin untuk menolong suami dan keluarga yang anda bina, ia masih tidak dapat memberi kesan yang baik kepada anda dalam jangka masa panjang, sekiranya anda didapati tidak jujur.

Bagaimana Memberitahu Berita?

Sekiranya anda ditanya, ketahui bahawa adalah hak anda untuk tidak mendedahkan status anda, tetapi ambil perhatian bahawa ini juga akan mempengaruhi bagaimana bakal majikan anda akan melihat anda – terutamanya jika benjolan bayi anda benar-benar sudah jelas. Tidak ada panduan untuk menasihati seorang wanita tentang cara menyampaikan berita semasa temuduga, selain hanya jujur dan yakin bahawa pengalaman dan kemahiran anda akan menjadi sumbangan besar kepada syarikat.

Apabila ditanya, anda mungkin juga meminta alasannya – sekiranya anda menganggapnya sebagai diskriminasi. Sama ada anda didiskriminasi hanya kerana anda hamil atau berharap segera, maka beristirehatlah bahawa anda telah menemui jawapan – bahawa syarikat ini tidak dimaksudkan untuk anda. Jaga kepala anda tetap tinggi, kerana ada beberapa majikan di luar sana yang mungkin mengejutkan anda, berminat dengan apa yang anda mampu capai dalam jangka panjang, dan bukannya cabaran dalam beberapa bulan akan datang.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu