Nutrisi untuk Bayi

Standard Nutrisi Bayi

Pemakanan bayi baru lahir berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan bayi baru lahir dan perlembagaan bayi baru lahir. Ibu baru harus memperhatikan standard pemakanan bayi baru lahir berikut.

 1. Bayi yang dilahirkan cukup bulan memerlukan sekitar 2 hingga 3 gram protein per kilogram berat badan setiap hari.
 2. Jumlah keperluan lemak harian ialah 9-17 gram setiap 100 kalori.
 3. Bayi mesti mendapat 9 asid amino ini secukupnya (lisin, arginin, leucine, isoleucine, valine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan) setiap hari dengan jumlah yang sesuai.
 4. Bayi yang dilahirkan cukup umur memerlukan 17 ~ 34g / 100 kalori gula sehari. Laktosa dalam susu ibu menyumbang kira-kira separuh.
 5. Bayi juga memerlukan mineral, unsur makro dan unsur surih seperti kalium, natrium, kalsium, fosforus, zink dan zat besi yang penting untuk perkembangan bayi.
 6. Sekiranya ibu mengandung kekurangan pengambilan vitamin semasa mengandung, fungsi plasenta rendah dan kelahiran pramatang, bayi baru lahir mungkin kekurangan vitamin D, C, E dan asid folik.
 7. Kekurangan vitamin K boleh menyebabkan pendarahan spontan neonatal atau pendarahan kekurangan VK awal. Oleh itu, suntikan V-K1 1.0 mg intramuskular secara rutin kepada bayi baru lahir selepas kelahiran adalah pencegahan.
 8. Bakteria usus pada bayi pramatang tumbuh lambat, fungsi hati belum matang, dan kekurangan VK cenderung terjadi. Vitamin K1 mg harus ditambah setiap hari selama 3 kali berturut-turut.
 9. Vitamin D harus ditambah mulai setengah bulan selepas kelahiran, 400 unit antarabangsa setiap hari.
 10. Bayi pramatang memerlukan 30 mg vitamin E setiap hari.

Cara untuk memberi suplemen nutrisi kepada bayi

Penyusuan susu ibu adalah pemakanan semula jadi terbaik untuk bayi. Sangat disarankan untuk menyusui secara eksklusif selama 6 bulan.

Formula bayi yang dijual dengan izin jabatan kesihatan harus digunakan dan diberi makan mengikut kaedah penggunaan yang ditentukan setiap kali susu ibu tidak tersedia

Memberi susu formula bayi anda sebagai tambahan kepada penyusuan susu ibu boleh digunakan jika perlu seperti kerana kekurangan susu ibu, kemudahan, atau hanya pilihan peribadi.

Bayi dari 4 hingga 6 bulan, makanan tambahan juga harus ditambahkan secara beransur-ansur kerana mereka mempunyai kemampuan untuk menelan makanan yang tidak cair dan mula tumbuh gigi

Petua yang dicadangkan: Neonatus yang dilahirkan cukup bulan dengan perkembangan fungsi gastrousus normal hanya memerlukan formula biasa; bayi yang mengalami cirit-birit berulang memerlukan pemberian susu formula tanpa laktosa. Serbuk susu hypoallergenic adalah pilihan pertama untuk bayi alahan.

Prestasi kekurangan zat makanan pada bayi

Anak itu mempunyai pertumbuhan yang terbantu, perawakan pendek, rambut kulit kusam, membran pucat, dan tidak ada kenaikan berat badan atau bahkan penurunan berat badan. Secara klinikal, pesakit yang kekurangan zat makanan dibahagikan kepada jenis kekurangan berat dan jenis edema.

 1. Pesakit jenis langsing biasanya mempunyai kulit yang longgar, lemak subkutan berkurang, rambut kuning, cirit-birit, suhu badan yang lebih rendah, nadi dan tekanan darah. Kecerdasan dan pergerakan kanak-kanak adalah perlahan.
 2. Pesakit jenis edema mempunyai kes ringan hanya edema subkutan, kes yang teruk mungkin mempunyai edema pada alat kelamin, hujung atas, perut, muka dan paru-paru.

Kanak-kanak juga boleh mengalami pelbagai komplikasi, seperti riket, pelbagai jangkitan, cirit-birit, otitis media, pielonefritis, anemia dan sebagainya.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bayi baru lahir kekurangan zat makanan

 1. Tukar kaedah penyusuan. Pemberi makan perlu memerhatikan keperluan bayi yang baru lahir dan mengubah kaedah pemberian makanan yang tidak betul pada waktunya.
 2. Periksa sama ada ia disebabkan oleh penyakit. Setelah menemui penyakit itu, penyakit ini harus dirawat secepat mungkin, dan kemudian digabungkan dengan kaedah lain untuk memulihkan kesihatan fizikal anak.
 3. Tingkatkan mood gembira anak. Walaupun bayi baru lahir kecil, ia mempunyai emosi asas, jadi biarkan anak gembira dan meningkatkan minatnya dalam semua aspek.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu