Menstruasi datang satu minggu lebih awal?

Adakah menstruasi datang satu minggu lebih awal normal ?

Kitaran haid bagi setiap wanita adalah berbeza, dari 21 hingga 35 hari boleh dikira adalah normal, kitaran haid umum sekitar 28 hari. Adalah normal untuk haid datang awal satu minggu atau lebih. Menstruasi awal atau ditangguhkan disebabkan faktor yang berbeza seperti mood, persekitaran dan fungsi endokrin. Haid datang awal sememangnya merupakan gejala haid tidak teratur, tetapi jika haid datang awal tetapi ianya biasa, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Sekiranya haid anda tidak teratur dan kitarannya tidak teratur, maka anda harus mempertimbangkan sama ada ini merupakan tanda penyakit.

Apa sebabnya haid datang awal satu minggu

  1. Keradangan organ pembiakan, tumor dan perkembangan yang tidak normal, kekurangan zat makanan; penyakit intrakranial boleh menyebabkan haid awal.
  2. Gangguan endokrin, terutamanya disebabkan oleh fungsi paksi hipotalamus, hipofisis, dan ovari yang tidak stabil atau cacat.
  3. Fluktuasi mood dan perubahan persekitaran boleh mempengaruhi endokrin wanita, menyebabkan haid awal.
  4. Ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran, ubat-ubatan radio-kemoterapi, ubat-ubatan untuk rawatan penyakit mental.

Apa yang perlu dilakukan seminggu sebelum haid

Anda perlu mengekalkan mood yang bahagia, penyesuaian emosi diri yang tepat bukan sahaja dapat mengurangkan ketidakselesaan kitaran haid, tetapi juga menjadikan haid lebih teratur.

Sebelum haid dan semasa haid, perhatikan rehat, mempunyai tidur yang cukup, dan bantu endokrin kembali normal.

Sekiranya anda mengalami kekurangan darah dan demam, lebih baik adalah mengelakkan lada panas, bawang putih, daun bawang, selada, kayu manis, kopi, lada, domba, daging anjing, daging rusa, anggur dan makanan panas lain. Di samping itu, jika terdapat haid awal, anda juga harus makan kurangkan makan ikan yu, kepiting, hawthorn, pic, gula perang dan makanan lain untuk peredaran darah, anda sesuai untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Adakah haid datang awal akan mempengaruhi kehamilan?

Sekiranya masa awal terlalu lama, secara amnya menunjukkan bahawa disfungsi ovari akan mempengaruhi perkembangan folikel dan perkembangan endometrium dan kehamilan. Ringkasnya, selagi kitaran haid adalah tetap, ia biasanya tergolong dalam haid yang normal.

Sekiranya anda mempunyai haid sekitar 20 hari, fasa luteal mungkin lebih pendek, maka kehamilan akan terjejas. Dan jika haid selalu lebih awal dari jadual, ia akan mempengaruhi pertumbuhan ovulasi dan endometrium, yang tidak baik untuk kehamilan. Sekiranya anda mengalami haid awal dan ingin hamil, anda mesti memahami tempoh ovulasi dengan tepat, dan cuba untuk hamil sebelum dan selepas tempoh ovulasi. Kebarangkalian kehamilan agak besar.

Walau bagaimanapun, jika mempunyai haid tidak teratur yang serius, ia bahkan boleh menyebabkan kemandulan, jadi disarankan agar mereka yang terlalu banyak haid dan haidnya terlalu pendek untuk mendapatkan rawatan perubatan dan memperbaiki keadaan pada waktunya agar tidak mempengaruhi persediaan normal kehamilan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu