Menghidap Penyakit Menular Seksual (STD) Semasa Kehamilan: Jenis, Bahaya Kesihatan & Rawatan

Mhmm.. Jadi anda mesti tertanya-tanya, “bolehkah anda mendapat STD semasa Mengandung?” ” Bolehkah wanita hamil melakukan SEKS??” 

Baiklah, mari kita nyatakan di sini, melainkan jika doktor atau bidan anda menasihatkan anda untuk tidak melakukan hubungan seks kerana keadaan kesihatan tertentu seks boleh dilakukan.(Sex Selamat iaitu, tiada yang terlalu melampau). 

Kami (dan sudah tentu juga para doktor) menyokong seks selamat dengan pasangan yang selamat,tetapi bagaimana jika berlaku masalah? Bagaimana jika anda dijangkiti STD semasa kehamilan anda? Adakah ia akan menjejaskan bayi anda?

Pertama sekali, untuk mengelakkan STD atau sebarang jangkitan yang tidak diingini, sentiasa gunakan perlindungan. Anda juga harus berunding dengan doktor anda untuk memeriksa sama ada melakukan hubungan seks selamat untuk anda.

Tiada siapa yang mahu dijangkiti STD, lebih-lebih lagi apabila anda hamil, jadi mari baca seterusnya untuk mengetahui tentang beberapa jenis STD, bahaya kesihatan untuk anda & bayi anda, dan rawatan.

1. Gonorrhea

Picture source: MedicineNet

Gonorrhea adalah penyakit yang disebabkan oleh Neisseria gonorrhoeae yang menjangkiti sistem pembiakan dan sistem kencing. Neisseria gonorrhoeae Orang yang mengalami STD ini mengeluarkan cecair putih, kuning atau coklat (nanah). Penyakit ini terutamanya ditularkan melalui hubungan seksual. Sekiranya wanita hamil dijangkiti semasa kehamilan, jangkitan utama terhad kepada saluran kemaluan bawah, termasuk serviks dan uretra.

Bahaya

Gonorrhea semasa mengandung mempunyai kesan buruk terhadap kehamilan. Pada awal kehamilan, ia berkemungkinan membawa kepada pengguguran berjangkit dan jangkitan selepas pengguguran, ia juga boleh menyebabkan ketuban pecah secara pramatang, jangkitan dalam rahim dan kelahiran pramatang. Bayi juga boleh dijangkiti semasa bersalin kerana saluran kelahiran yang dijangkiti.

Bagaimana untuk merawatnya?

Hubungi pakar sakit puan anda untuk mendapatkan ubat dengan segera, mencukupi dan standard. Di samping itu, neonat yang dilahirkan dengan gonorea perlu menjalani rawatan untuk mengelakkan komplikasi lain yang berkaitan.

2. Syphilis

Picture Source: MedicineNet

Sifilis adalah penyakit menular seksual sistemik kronik yang dibahagikan kepada sifilis awal dan sifilis lanjut. Orang yang dijangkiti akan mengalami kudis di sekeliling alat kelamin mereka. Hubungan seksual adalah laluan utama penularan, dan apabila penyakit itu berlanjutan, kejangkitan akan beransur lemah. Wanita hamil yang dijangkiti sifilis akan menjangkiti janin melalui plasenta, menyebabkan sifilis kongenital. Selain itu, janin juga akan dijangkiti melalui saluran peranakan semasa kelahiran.

Bahaya

Sifilis boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati, kelahiran pramatang atau sifilis kongenital, dan kadar kematian dan morbiditi adalah agak tinggi.

Bagaimana untuk merawatnya?

Terutamanya melalui kaedah farmakologi. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.

Catatan: Semua wanita hamil akan disaring untuk sifilis semasa membuat tempahan pemeriksaan.

_   

3. Kondiloma akuminata

Condyloma acuminata (kutil kelamin) adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan human papillomavirus (HPV). HPV terutamanya ditularkan melalui hubungan seksual, tetapi ia tidak menolak kemungkinan jangkitan tidak langsung. Wanita hamil yang dijangkiti HPV akan berjangkit kepada bayi, tetapi sama ada melalui jangkitan plasenta, jangkitan semasa bersalin atau jangkitan selepas kelahiran masih belum diketahui.

Bahaya

Wanita hamil yang menghidap kondiloma acuminata mempunyai risiko penularan menegak. Jangkitan intrauterin jarang berlaku, dan ia boleh menyebabkan papilloma pernafasan neonatal.

Bagaimana untuk merawatnya?

Jika ketuat kecil ia boleh dirawat dengan ubat-ubatan tempatan. Jika ketuat besar, ia perlu dibuang melalui pembedahan. Pembedahan Caesarean mungkin dicadangkan jika lesi ditemui berhampiran serviks. Dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

4. Chlamydia

Bakteria Chlamydia trachomatis disebarkan melalui seks faraj, mulut dan dubur. Beberapa komplikasi Chlamydia adalah kencing yang menyakitkan dan keputihan yang tidak semulajadi. Wanita hamil boleh menularkan klamidia kepada anak-anak mereka semasa bersalin.

Bahaya

Chlamydia boleh menyebabkan radang paru-paru atau jangkitan mata yang serius apabila bayi dijangkiti semasa bersalin.

Bagaimana untuk merawatnya?

Dapatkan rawatan segera. Pengesanan awal boleh disembuhkan dengan antibiotik.

_

Terdapat STD lain yang membimbangkan ibu dan bayi. Jadi, sentiasa amalkan seks selamat dan kebersihan yang baik.

Percayalah naluri anda, jika anda merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan alat kelamin anda, dapatkan bantuan segera daripada pakar sakit puan anda secepat mungkin.

Kami mendoakan kesihatan yang berlimpah untuk semua Ibu dan Bayi, berhati-hati, kekal selamat, dan selamat menjalani kehidupan seorang ibu yang bahagia. 🙂 🙂

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu