Memupuk Hubungan Sihat Antara Kanak-kanak & Literasi

Cara mengajar anak anda untuk membaca

 1. Literasi yang relevan:Semasa mengajar literasi kanak-kanak, anda dapat mengumpulkan kata-kata yang mempunyai relevan yang bersama.
 2. Literasi Persekitaran: Anda boleh melampirkan arahan teks atau lisan ke objek fizikal yang sesuai, seperti pelekat di peti sejuk yang bertuliskan “Peti Sejuk”.
 3. Literasi aksi:Ibu bapa boleh membiarkan anak-anak mereka mengetahui perkataan dengan melakukan aksi, supaya anak dapat menjadi tangan dan otak.
 4. Literasi lagu kanak-kanak: Lagu dan puisi kanak-kanak yang begitu menarik adalah kegemaran kanak-kanak dan mudah diterima oleh mereka.
 5. Literasi bergambar:Ibu bapa boleh membuat banyak kad literasi dengan gambar dan teks atau mengumpulkan beberapa gambar untuk mengajar anak-anak membaca.

Apa itu permainan literasi

1. Memancing literasi

Lukis perkataan sebagai ikan di tanah. Apabila orang dewasa membaca perkataan, kanak-kanak mesti menangkap perkataan itu, dan hanya apabila dia membaca perkataan itu dia akan dikira sebagai menangkap satu ikan.

2. Literacy

Semasa kanak-kanak makan, mereka paling gembira. Pada masa ini, mengajarnya literasi akan meningkatkan minatnya. Contohnya, ajar “putar” dan “duo” semasa memotong nanas.

3. Bercerita

Ceritakan kepada kanak-kanak cerita, tuliskan watak utama dan plot utama cerita di papan hitam untuk mengenalinya, bacakan tulisan setelah menceritakan kisah itu, dan biarkan anak mengenalinya semula apabila mereka mengulanginya.

4. Menginjak kata-kata untuk menyeberangi sungai untuk membaca dan menulis

Lukiskan dua garis lurus selari di tanah sebagai sungai, dan letakkan sebilangan kad perkataan di tengah sungai sebagai “jambatan”. Anak mesti menyeberangi “sungai” dari “jambatan” dan membaca sepatah kata sebelum melangkah ke hadapan.

Umur terbaik untuk celik huruf

Di antara usia 3-7 tahun, kanak-kanak membesar dengan perlahan, dan peratusan kanak-kanak yang mengenali dan membezakan grafik dengan betul secara beransur-ansur meningkat. Tetapi pada usia 3-4 tahun, kanak-kanak paling peka terhadap persepsi grafik.

Kesalahfahaman mengajar kanak-kanak literasi

 1. Ramai orang berpendapat bahawa lebih awal kanak-kanak dapat membaca, semakin pintar kanak-kanak itu. Pendidikan bukanlah track pantas, dan ibu bapa harus memperhatikan potensi kesan, kesan pengumpulan dan kesan jangka panjang.
 2. Mengajar literasi kepada anak kecil berbeza dengan literasi tradisional. Semuanya berdasarkan minat kanak-kanak, dan hanya memerlukan pengiktirafan dan pertuturan, bukan menulis.
 3. Sebilangan ibu bapa percaya bahawa mengajar literasi kanak-kanak adalah pendidikan awal yang saintifik, dan anak-anak akan berjaya pada masa akan datang. Konsep ini sangat sepihak.

Langkah berjaga-jaga untuk mengajar literasi

 1. Jangan bandingkan dengan jiran atau anak-anak seusia, kerana ini akan merosakkan harga diri anak-anak anda.
 2. Perlakukan literasi sebagai permainan, bukan sebagai tugas, dan tidak menetapkan kuota.
 3. Mulakan dengan anak mendengar buku bergambar dengan kata-kata, secara beransur-ansur beralih membaca ayat.
 4. Anda boleh mengeja mereka menjadi perkataan dan kemudian mensintesis ayat. Contohnya, tembikai, susu, tembikai susu, makan tembikai susu, saya makan tembikai susu.
 5. Ajar anak-anak literasi hanya apabila mereka berminat.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu