Makanan yang sangat baik untuk Ibu dan Bayi

1.Makanan kaya dengan asid folik:

Asid folik adalah “tiang tulang” perkembangan otak janin. Sekiranya asid folik kurang, ia boleh menyebabkan anemia megaloblastik. Melengkapkan sejumlah asid folik sebelum dan semasa awal kehamilan dapat mencegah kerosakan saluran saraf.

2. Makanan kaya dengan zat besi

Darah bayi perlu diserap dari darah ibu untuk menghasilkan zat besi, protein, porphyrin dan bahan mentah lain, jadi pengambilan zat besi semasa mengandung lebih tinggi daripada semasa kehamilan.

3. Makanan kaya dengan kalsium

Kekurangan kalsium ringan boleh menyebabkan gejala seperti kekejangan kaki, kebas anggota badan, dan insomnia pada ibu hamil. Dalam kes yang teruk, ia akan mempengaruhi perkembangan tulang bayi, mengakibatkan displasia rangka.

4.Makanan kaya dengan protein

Pada awal kehamilan, bayi masih sangat kecil, dan permintaan ibu untuk protein tidak meningkat dengan ketara, jadi tidak diperlukan suplemen khas. Menjelang trimester ketiga, anda boleh menambahkan 25 gram protein setiap hari untuk memenuhi keperluan perkembangan janin.

Pemakanan baik untuk perkembangan otak janin – Kekacang dan Bebenih

 1. Kacang-kacanganmenjadi bahan penting bagi otak janin, dan buah-buahan kering kaya dengan asid lemak tidak tepu, yang dapat menyediakan “bahan binaan” yang mencukupi untuk perkembangan otak janin.
 2. Kacang kenari dan protein kacang kaya dengan fosfolipid yang meningkatkan otak dan dapat digunakan sebagai makanan ringan pilihan. Makan mentah atau tambah jumlah air garam yang betul untuk dimasak dan dimakan.
 3. Biji bunga matahari, biji labu dan biji semangka kaya dengan asid lemak tidak tepu. Hidangkan setelah dimasak.
 4. Biji pinus terkenal dengan vitamin yang kaya (A, E) dan asid lemak penting. Makan mentah atau buat jagung kacang pain yang enak.
 5. Hazelnutboleh dimakan terus atau dihancurkan dan dicampurkan ke dalam ais krim atau bijirin.
 6. Lecithindapat meningkatkan perkembangan otak janin. Ibu yang mengandung mungkin ingin mendapat dari soya, kuning telur, kenari, kacang-kacangan, daging dan haiwan..
 7. Iodinadalah unsur pintar, perkembangan janin (termasuk perkembangan otak) bergantung kepada ibu untuk menyediakan tiroksin yang mencukupi.

Pemakanan baik untuk mata janin

 1. Makan lebih banyak ikan berminyak kerana kaya dengan DHA, unsur yang membentuk membran saraf, yang dapat membantu penglihatan bayi berkembang dengan sihat.
 2. Ibu yang mengandung harus makan lebih banyak makanan yang mengandungi karoten dan sayur-sayuran berdaun hijau semasa kehamilan, terutama pada trimester pertama untuk memastikan perkembangan janin yang sihat.
 3. Kelp, rumput laut, sayur-sayuran berbulu, kulat hitam, bijan hitam, susu,produk soya juga sesuai untuk pengambilan kalsium untuk mengelakkan rabun.
 4. Zink adalah elemen yang sangat diperlukan untuk pertumbuhan mata bayi dan fungsi visual.

Pemakanan baik untuk rambut bayi

Wanita hamil memakan makanan kacang seperti bijan dan walnut semasa mengandung. Namun, perhatikan jumlah makanan kacang, jangan makan terlalu banyak pada satu masa untuk mengelakkan gangguan pencernaan. Biji wijen dan kacang walnut hitam dapat menjadikan rambut bayi kelihatan lebih gelap. Wanita hamil boleh makan lebih banyak tablet kalsium semasa mengandung, lebih baik makan tablet kalsium yang direka khas untuk wanita hamil, agar bayi di dalam perut dapat menyerap khasiatnya. Rambut yang tumbuh akan menjadi lebih gelap.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu