Makanan yang melegakan perut untuk cirit-birit semasa kehamilan

Cirit-birit adalah tanda bahaya bagi wanita hamil. Ini mungkin menunjukkan kemungkinan keguguran atau kelahiran pramatang, jadi cirit birit semasa kehamilan tidak boleh diabaikan, Oleh itu, apa yang perlu dimakan oleh wanita hamil semasa cirit-birit? Mari kita lihat bersama.

  1. Makan makanan yang tinggi kanji dan serat, seperti roti gandum, bijirin, makaroni atau mi, beras, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  2. Makan makanan yang kaya dengan kalsium, zat besi, vitamin C, mineral, jeruk, anggur, strawberi, brokoli, madu, lada hijau, tomat, wortel, labu, bayam, kubis, bit, kacang almond dan cantaloupe.
  3. Makan makanan yang kaya dengan asid folik, termasuk: sayuran hijau , daging sapi muda, kacang. Wanita hamil memerlukan 400 mikrogram asid folik setiap hari untuk mencegah kecacatan kelahiran bayi baru lahir, dan juga dapat merawat cirit-birit wanita hamil.
  4. Kacang hijau dan makanan seperti karbohidrat juga mempunyai kesan antidiarrheal.
  5. Elakkan makan pisang dan kesemak, terutama yang berminyak.
  6. Minum banyak air, makan lebih banyak nasi, jangan makan makanan pedas dan merangsang.

Penyebab wanita hamil mengalami cirit-birit

  1. Faktor diet. Makan makanan yang basi, atau pengambilan makanan pedas yang berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit.
  2. Rangsangan buruk: Sejuk perut dan terlalu panas. Kehilangan tenaga. Terlalu tertekan. Tidur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan cirit-birit.
  3. Jangkitan bakteria: terutamanya disebabkan oleh jangkitan Escherichia coli dan disentri bacillus, yang mengakibatkan cirit-birit.
  4. Cirit-birit yang disebabkan oleh penyakit lain. Penyakit seperti kolitis ulseratif, polip usus, dan barah rektum semuanya boleh menyebabkan cirit-birit. Sebilangan besar dimanifestasikan sebagai cirit-birit, cirit-birit jangka panjang.

Adakah wanita hamil perlu mengambil ubat semasa cirit-birit?

Sekiranya tidak terlalu serius, pertimbangkan untuk minum banyak air dan secara aktif menambah air dan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit. Perhatikan rehat dan diet ringan. Anda boleh mengambil persediaan mikro-ekologi, seperti probiotik, untuk menyesuaikan flora usus dan mengurangkan bilangan najis.

anita hamil boleh berusaha untuk tidak mengambil ubat, terutama pada tiga bulan pertama kehamilan. Antibiotik dan ubat antiprotozoal yang biasa digunakan, serta ubat lain seperti tetrasiklin dan sulfonamida, dan lain-lain, mempunyai kesan pada janin dan tidak boleh digunakan.

Jika ianya teruk, anda boleh menggunakan pelindung mukosa usus, yang mempunyai struktur pelbagai lapisan, permukaan penjerapan yang besar, dan tidak diserap oleh badan induk. Walaupun ubat ini tidak berbahaya bagi wanita hamil, lebih baik mengambilnya di bawah bimbingan doktor.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu