Lindungi Anak Kita: Panduan Anti Pemerdagangan Kanak-kanak

Panduan Panduan Anti Pemerdagangan Kanak-kanak

Pemerdagangan Kanak-kanak adalah isu serius yang boleh berlaku kepada mana-mana kanak-kanak di seluruh negara. Malangnya, kedua-dua kanak-kanak perempuan dan lelaki terdedah kepada pemerdagangan yang mengeksploitasi mereka terutamanya untuk buruh paksa dan eksploitasi seksual.

_

Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan untuk melindungi anak-anak anda yang berharga daripada pemerdagangan kanak-kanak:

  • Di tempat yang sesak, ibu bapa mungkin perlu memastikan anak sentiasa bersama mereka dan ibu bapa harus lebih peka dengan keadaan dan persekitaran anak.
  • Adalah penting untuk mengajar kanak-kanak untuk tidak berbual dengan orang yang tidak dikenali atau menerima makanan ringan daripada mereka. Apabila keluar bermain, pelbagai aktiviti anak mestilah dalam pandangan ibu bapa. Jika anak keseorangan di rumah, didik mereka untuk tidak membuka pintu secara sembarangan kepada orang yang tidak dikenali.
  • Jika hanya anak dan ibu berada di tempat kosong yang sunyi, berhati-hati dengan kemunculan individu secara tiba-tiba. Pegang kanak-kanak itu dengan erat atau angkat mereka dan berjalan dengan berhati-hati ke tempat yang selamat. Ini bagi mengelak pemerdagang kanak-kanak daripada menangkap kanak-kanak itu ke dalam kenderaan dan memandu pergi bersama mereka.
  • Jika boleh, jemput anak dari sekolah dan hantar anak ke sekolah. Jika tidak, cari mod pengangkutan yang selamat untuk anak-anak pergi dan balik dari sekolah, mereka juga boleh melakukan perjalanan bersama-sama dengan rakan sekolah mereka.
  • Elakkan lorong terpencil. Jika anak-anak berjalan ke rumah sendiri, ibu bapa harus mengingatkan mereka supaya menjauhi lorong terpencil. Cari sedikit lencongan yang selamat untuk anak berjalan, laluan paling selamat untuk mereka adalah tempat yang tidak terlalu sunyi & tidak terlalu sesak.
  • Pastikan anak-anak ingat nombor telefon rumah mereka, nama ibu bapa mereka dan nombor telefon ibu bapa. Sekiranya kanak-kanak itu menghadapi sebarang bahaya atau mengalami situasi yang tidak diingini, didik kanak-kanak itu untuk mencari balai polis terdekat atau mendekati orang dewasa yang kelihatan boleh dipercayai berhampiran dan hubungi rumah/ibu bapa dengan segera. Kanak-kanak juga harus dididik supaya tidak hanya memberikan butiran peribadi seperti nama penuh, alamat rumah, nama ibu bapa dan butiran lain lain lagi kepada orang yang tidak dikenali.
  • Ingatkan kanak-kanak untuk tidak berpaling secara sambil terus jika mereka mendengar seseorang menjerit di belakang mereka semasa mereka berjalan. Ada kemungkinan penculik hanya ingin mengesahkan identiti mereka menggunakan kaedah ini.

Alat yang boleh digunakan oleh kanak-kanak untuk mencegah penculikan

  1. Jam pintar. Melalui karya ini, ibu bapa dapat mengetahui di mana anak berada pada bila-bila masa, di mana sahaja.
  2. Pencari kanak-kanak. Pencari ini kecil dan boleh diletakkan dengan mudah di dalam poket atau beg sekolah kanak-kanak. Pencari ini tepat sehingga 10 meter, jika ibu bapa mendail nombor, ibu bapa boleh mendengar bunyi di sekeliling kanak-kanak itu, dan ia akan menghantar mesej teks untuk memaklumkan tentang lokasi kanak-kanak itu.
  3. Tetapkan nombor ibu bapa pada dail cepat. Apabila anak dalam bahaya, dia boleh menghubungi telefon bimbit ayah atau ibu melalui dial cepat.

_

Sekiranya kanak-kanak itu telah diculik, ibu bapa perlu pergi ke balai polis untuk merekodkan DNA mereka secepat mungkin. Selepas polis menemui kanak-kanak yang disyaki diculik, mereka akan membawa kanak-kanak itu ke balai polis tempatan untuk perbandingan DNA.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu