Lendiran dari faraj adalah salah satu simptom yang biasa dialami oleh kebanyakkan wanita dan tidak semestinya merupakan jangkitan. Jumlah, bau, warna dan konsistensi boleh berbeza bergantung pada masa dalam kitaran haid anda. Contohnya, terdapat banyak pembuangan semasa anda ovulasi, menyusui, atau semasa melakukan aktiviti seksual. Namun, jika warna, bau,

atau konsistensi tampak sangat berbeza dari biasanya, dengan gatal-gatal pada vagina atau terbakar, anda mungkin menghadapi jangkitan atau keadaan lain.

Oleh itu, adalah penting untuk memperhatikan bagaimana pembuangan berubah sepanjang masa dalam kitaran anda supaya anda tahu apa yang tidak normal bagi anda.

Bagaimana rupa keputihan yang normal?

Terdapat tiga ciri penting yang dapat anda perhatikan ketika menilai keputihan – warna dan konsistensi pembuangan, kuantiti dan bau.

Warna dan kepekatan

Keputihan yang normal biasanya jelas dan berair. Semasa ovulasi, pembuangan menjadi tegang seperti konsistensi putih telur mentah. Ini adalah perkara biasa dan anda tidak perlu risau.

Kadang kala, anda mungkin akan melihat aliran darah atau keputihan yang normal jika ia berlaku semasa atau selepas haid.

Kuantiti

Jumlah pelepasan berubah sepanjang kitaran. Kelantangan pelepasan akan meningkat apabila anda semakin dekat dengan ovulasi anda. Satu atau dua hari selepas ovulasi, jumlah pelepasan menurun dan menjadi kering pada akhir kitaran anda. Jumlah pembuangan juga meningkat semasa anda terangsang.

Bau

Keputihan yang normal biasanya tidak berbau atau mungkin mempunyai bau ringan tetapi tidak menyenangkan. Bau ringan mungkin disebabkan oleh campuran keputihan dengan air kencing atau darah dari haid anda.

Bagaimana rupa lendirian dari faraj yang tidak normal?

Warna dan kepekatan

Warna lendirian dari faraj yang tidak normal boleh menjadi tanda kemungkinan jangkitan atau barah. Warna pelepasan boleh menjadi petunjuk kemungkinan penyebabnya.

 • Darah/ Coklat – Darah yang keluar dapat menjadi tanda haid tidak teratur, atau kanser serviks atau kanser rahim . Gejala lain yang disertakan termasuk sakit perut dan ketidakselesaan semasa hubungan seksual.
 • Kuning – Ini boleh menjadi tanda jangkitan gonorea. Selalunya disertai dengan gejala sakit perut, sakit ketika membuang air kencing dan pendarahan antara kitaran haid.
 • Kuning atau kehijauan– ini boleh menjadi tanda jangkitan trichomoniasis. Gejala yang disertakan termasuk rasa sakit dan gatal semasa membuang air kecil. Lendiran dari faraj biasanya berbau busuk.
 • Tebal,putih dan berkrim– Ini boleh menjadi tanda jangkitan yis (kandidiasis). Selain itu, wanita akan merasa gatal, bengkak, kemerahan dan sakit di sekitar vulva dan rasa sakit semasa persetubuhan.

Bau

Bagi mereka yang mengalami gejala, selalunya akan mempunyai lendiran putih-keputihan yang banyak dan berbau busuk. Gejala ini lebih teruk selepas hubungan seksual atau selepas haid. Faraj dan kawasan kemaluan selalunya tidak bengkak. Sekiranya anda mengalami lndiran kuning dengan bau yang tidak menyenangkan, ini bererti anda mungkin mengalami masalah trichomoniasis.

Kadang kala hubungan intim boleh mengubah bau lendirian dari faraj anda, tetapi ini adalah sementara.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan anda mendapat lendiran dari faraj yang tidak normal;

 • Penggunaan antibiotik atau steroid kerana penggunaan antibiotik dan steroid yang lama akan mempunyai ketahanan badan yang lemah dan mudah untuk mendapat jangkitan bakteria. Penggunaan steroid dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kekurangan imuniti mudah mendapat jangkitan.
 • Bacterial Vaginosis, biasa terjadi pada wanita yang sering mengalami douche atau wanita yang mempunyai banyak pasangan seksual.
 • Kanser serviks
 • Mempunyai pelbagai pasangan seksual atau pasangan yang mempunyai banyak pasangan seksual cenderung kepada penyakit kelamin seperti trichomonas, gonorrhea, clamydia.
 • Diabetes boleh menyebabkan anda mengalami jangkitan yis (kandidiasis).

Sekiranya anda pernah melihat ada perubahan pada keputihan anda, lebih baik anda berjumpa dengan doktor anda agar dia dapat mendiagnosis sebarang masalah dan segera mengatasinya.

Bila perlu berjumpa dengan doktor?

Lendiran faraj selalunya bukanlah masalah yang perlu dikhuatiri, tetapi ada kalanya perubahan dalam lendiran ini dapat menunjukkan beberapa masalah. Rawatan bergantung pada punca yang menyebabkan lendiran keluar dari faraj tetapi prinsipnya adalah merawat mikroorganisma yang terlibat.

Berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kebersihan kawasan peribadi anda dan mencegah jangkitan.

 • Jaga kebersihan vagina dengan mencuci dengan air yang mengalir. Vagina mempunyai PH yang sedikit berasid untuk melindungi dirinya dari jangkitan.
 • Jangan gunakan sabun wangi dan produk feminin atau douche kerana ia akan merosakkan pH normal dan anda menjadikannya lebih terdedah kepada jangkitan
 • Setelah pergi ke bilik mandi, selalu lap dari depan ke belakang untuk mengelakkan bakteria masuk ke dalam vagina dan menyebabkan jangkitan.
 • Pakai seluar dalam 100% kapas dan bernafas, dan elakkan pakaian yang terlalu ketat.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu