Langkah pertama bayi: Belajar Berjalan

Belajar berjalan

 1. Sebelum belajar berjalan, badan bayi harus bersiap sedia untuk melakukan aktiviti dan pergerakan seperti ketuk ketampi boleh menjadi latihan yang baik untuk otot kaki.
 2. Menggunakan walker dapat mengurangkan ketakutan bayi untuk berjalan dan mereka dapat meluru ke depan dengan lebih yakin
 3. Berjalan jarak dekat dan menggunakan alat seperti learning belt untuk membantu bayi anda belajar berjalan
 4. Membiarkan bayi menaiki tangga juga dapat menguatkan otot kakinya dan membuat mereka lebih berminat untuk belajar berjalan.

Masa untuk berjalan! Langkah demi langkah

Bayi belajar berjalan sebenarnya adalah proses langkah demi langkah, mari kita lihat garis masa bayi yang khusus untuk berjalan!

 • 6 minggu: duduk dengan belakang melengkung, memerlukan sokongan. Kawalan kepala semakin kuat. Suspensi ventral (apabila dipegang di atas sofa dengan tangan pemeriksa menyokong perut) bayi dapat menegakkan kepalanya pada tahap yang rata dengan badan.
 • 3 bulan: boleh menegakkan kepala pada 90 ° pada penggantungan ventral.
 • 6 bulan: Ketika ditarik untuk duduk, kepala tidak kebelakang. Boleh duduk dengan sokongan. Semasa berbaring meniarap, boleh mengangkat lengan.
 • 9 bulan: Boleh duduk dengan sendiri. Duduk tidak disokong dan boleh memusingkan badan. Merangkak. (Umur merangkak berbeza-beza, dan sebilangan bayi tidak akan merangkak.)
 • 10 bulan: Boleh menarik diri untuk berdiri dan boleh kekal berdiri dengan memegang benda untuk menyokong badan.
 • 12 bulan: Berdiri dan berjalan dengan sebelah tangan dipimpin. Boleh berjalan sendiri.
 • 18 bulan: Berjalan dengan baik. Memanjat tangga sambil memegang rel. Boleh duduk sendiri di atas kerusi.
 • 2 tahun: Naik turun tangga sendiri. Meletakkan 2 kaki pada setiap anak tangga. Boleh menendang bola.
 • 3 tahun: Menaiki tangga 1 kaki setiap anak tangga. Boleh berdiri dengan 1 kaki untuk beberapa saat.

Sebab-sebab bayi lambat berjalan

 1. Kematangan motor yang tertunda (sering berlaku): Mungkin terdapat hipotonia ringan yang berkaitan. Ini adalah diagnosis pengecualian
 2. Ketidakupayaan pembelajaran yang teruk: terdapat kelewatan di semua kawasan perkembangan tetapi perkembangan motor kasar sering kurang terjejas Mungkin terdapat beberapa ciri-ciri dysmorphic yang berkaitan dan hipotonia sering terdapat
 3. Keabnormalan tona dan kekuatan otot seperti cerebral palsy dan distrofi otot. Hipotonia dari sebarang sebab seperti sindrom Down.

Beri perhatian kepada ini semasa belajar berjalan:

Bayi belajar berjalan adalah perkara besar, dan ibu bapa mesti akan menjadi risau. Oleh itu, sebagai ibu bapa, apa yang harus kita perhatikan ketika bayi belajar berjalan?

 1. Sebaiknya pakai kasut yang lembut kerana tulang bayi belum terbentuk. Kasut bertapak keras dan kasut kulit tidak kondusif untuk perkembangan normal kaki bayi.
 2. Perhatikan keselamatan persekitaran kerana bayi anda mungkin cedera semasa belajar berjalan.
 3. Anda boleh bermain permainan untuk membantu bayi belajar berjalan seperti menahan tapak kaki: ibu bapa meletakkan telapak tangan mereka ke kaki bayi dan menahan pergerakkan, dia secara automatik akan mengayuh tangan anda dan merangkak ke depan.

Rujukan

Willacy, D. (2019, April 26). Delay In Walking. Delay in Child Walking. Patient. Retrieved January 16, 2021, from https://patient.info/doctor/delay-in-walking

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu