Ovulasi adalah apabila telur matang dilepaskan oleh ovari ke dalam tiub fallopian hingga ke rahim. Kira-kira setiap bulan, telur akan matang di salah satu ovari. Pada fasa ini, lapisan rahim akan menjadi tebal untuk mempersiapkan kehamilan sekiranya persenyawaan berlaku. Oleh itu, fasa ini juga dikenali sebagai ‘fasa subur’. Telur akan hidup selama 12-24 jam setelah dilepaskan oleh ovari.

Kitaran bulanan seorang wanita diukur dari hari pertama haidnya hingga kitaran haid berikutnya. Biasanya, kitarannya sekitar 28-32 hari dan kebanyakan wanita berovulasi antara hari ke-11 hingga ke-21 dari kitaran mereka. Terdapat banyak cara untuk mengesan kesuburan yang merangkumi pengesanan suhu badan setiap hari , keputihan (kualiti lendir serviks) dan menggunakan jalur ujian ovulasi.

Untuk pengesanan suhu badan, suhu badan akan meningkat sebanyak 0.5 darjah Celcius kerana kesan pemanasan hormon progesteron berikutan ovulasi. Cecair faraj akan berubah menjadi tekstur basah dan licin yang menyerupai putih telur. Kedua-dua tanda mesti diperhatikan dan didokumentasikan setiap hari yang mungkin menyusahkan dan membingungkan. Oleh itu, jalur ujian ovulasi boleh menjadi alat yang berguna untuk mengesan kitaran anda. Kit ini berpatutan dan boleh dibeli di kaunter atau dalam talian.

Apakah jalur ujian ovulasi?

Ini adalah ujian berasaskan air kencing untuk mengesan ovulasi yang akan datang. Ia berfungsi dengan mengesan puncak hormon luteinizing (LH) yang meramalkan bahawa ovulasi akan berlaku dalam 12-36 jam berikutnya.

Bilakah masa terbaik untuk menggunakan jalur ujian ovulasi?

Bagi wanita dengan kitaran haid biasa, hari ovulasi pada umumnya adalah pada hari ke-14 kitaran haid tetapi yang terbaik adalah mula menggunakannya sekitar hari 10 atau 11 kitaran dan terus memantau secara berterusan selama 5 hari.

Bagi mereka yang mempunyai kitaran tidak teratur, gunakan kitaran terpendek dalam 6 bulan terakhir dan mulakan ujian 3-4 hari sebelum titik tengah kitaran.

Untuk mencapai kehamilan, anda dinasihatkan melakukan persetubuhan 2-3 hari sebelum dan 1-2 hari selepas ovulasi. Untuk mengoptimumkan hasilnya, gunakan jalur setiap hari antara pukul 10 pagi hingga 8 malam tetapi lebih baik mengujinya sama masa setiap hari. Pastikan air kencing anda cukup pekat dengan mengelakkan kencing satu jam sebelum ujian dan mengurangkan jumlah pengambilan cecair.

Bagaimana untuk mentafsirkan keputusan jalur ujian ovulasi?

Kertas ujian hendaklah diperhatikan dalam masa yang ditentukan dan ia tidak akan berkesan selepas 30 minit. Perubahan pada kertas ujian diperhatikan mengikut arahan yang dilampirkan, dan hasilnya diklasifikasikan menjadi positif, negatif dan tidak sah.

  • Positif:

Sekiranya jalur ujian ovulasi positif (yang ditunjukkan oleh adanya dua jalur), ini bermaksud bahawa anda mungkin ovulasi pada bila-bila masa dalam 24-48 jam berikutnya. Adalah digalakkan untuk anda, melakukan ujian setiap 4 jam menggunakan jalur ujian ovulasi, yang dapat dengan tepat menangkap masa ovulasi.

Apabila kedua-dua jalur berwarna paling terang, ini menunjukkan bahawa anda berada di puncak ovulasi dan ujian seterusnya akan menunjukkan bahawa jalur menjadi lebih pudar.

  • Negatif:

Hanya satu jalur merah yang muncul di kawasan garis kawalan atau garis ujian lebih dangkal daripada garis kawalan; menunjukkan bahawa anda tidak ovulasi.

Sekiranya dua jalur merah muncul, dan garis ujian lebih ringan daripada garis kawalan, ini menunjukkan bahawa tahap LH dalam air kencing belum memuncak dan mesti diuji setiap hari.

Sekiranya negatif secara konsisten, periksa sama ada anda salah melakukannya. Anda harus memasukkan ujung jalur ujian sepenuhnya ke dalam sampel air kencing anda dan mengeluarkannya setelah tiga saat untuk membiarkannya dibaca setelah 15 hingga 20 minit.

  • Tidak sah:

Tiada jalur yang muncul di kawasan garis kawalan; menunjukkan kegagalan ujian atau kegagalan reagen.

Dalam kes ini, arahan harus dibaca semula dan diuji semula dengan jalur reagen baru. Sekiranya masalah berterusan, hentikan penggunaan produk dan hubungi pengeluar.

Seberapa tepat jalur ujian ovulasi?

Kajian menunjukkan bahawa jalur ujian ovulasi dapat mengesan 97% ovulasi yang menjadikannya pilihan paling tepat untuk memantau kesuburan. Namun, perlu di ingatkan bahawa ia hanya dapat memberi masa yang sesuai untuk hamil tetapi tidak menjamin kejayaan kehamilan.

Ia berfungsi paling baik untuk mereka yang mempunyai kitaran biasa dan mungkin kurang dipercayai sekiranya berlaku haid yang sangat tidak teratur, wanita dengan penyakit ginekologi seperti Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) atau wanita yang menggunakan pil hormon.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu