KEPENTINGAN TIUB FALLOPIAN UNTUK KESUBURAN WANITA

Mengetahui tiub fallopian anda

Sistem pembiakan wanita yang normal mempunyai dua tiub fallopian di kedua-dua sisi rahim. Tiub fallopian antara organ pembiakan penting pada wanita. Mereka adalah tiub kecil yang menjadi laluan telur dari ovari ke rahim. Tiub fallopian mempunyai panjang kira-kira 10 cm dan diameter 1 cm. Mereka boleh dibahagikan kepada 3 bahagian; segmen pertama, yang paling dekat dengan rahim disebut ‘isthmus’, segmen kedua adalah ampulla’ ‘ampulla’ yang merupakan tempat persenyawaan yang biasa. Manakala segmen berhampiran ovari adalah ‘infundibulum’.

Berikut adalah beberapa perkara penting mengapa tiub fallopian yang sihat memainkan peranan penting dalam kesuburan:

  • Tiub fallopian menangkap telur yang dilepaskan oleh ovari

Infudibulum, hujung tiub fallopian, dilengkapi dengan unjuran kecil seperti jari yang dikenali sebagai fimbriae. Walaupun terdapat jurang kecil antara tiub fallopi dan ovari yang sesuai kerana ia tidak bersambung secara langsung antara satu sama lain, tetapi dengan bantuan unjuran seperti jari, telur berovulasi akan disapu dan dipandu ke dalam tiub dan mencegah telur dari pergi ke tempat lain.

  • Tempat untuk persenyawaan

Bertentangan dengan kepercayaan popular, saluran tuba adalah tempat sperma biasanya bertemu dengan telur untuk disenyawakan. Ampulla yang merupakan bahagian tiub terpanjang dan terluas adalah di mana biasanya persenyawaan berlaku!

  • Tiub fallopian membantu telur yang disenyawakan untuk dimasukkan ke dalam rahim

Tiub fallopian mempunyai keupayaan untuk menguncup dan berehat, suatu proses yang dikenali sebagai peristalsis. Ia membantu menggerakkan telur yang berovulasi lebih jauh ke bawah tiub serta mengangkut telur yang disenyawakan ke rahim. Bahagian dalam tiub fallopio juga dilengkapi dengan struktur seperti rambut yang dikenali sebagai silia yang membantu menggerakkan prosesnya.

Walau bagaimanapun, tiub fallopian bolehtersekat atau rosak oleh beberapa keadaan seperti:

  • Jangkitan kelamin (penyakit radang pelvis)
  • Lampiran pecah
  • Pembedahan sebelumnya di bahagian bawah abdomen

Sekiranya terdapat jangkitan kelamin, anda disarankan untuk mendapatkan bantuan perubatan jika anda selalu mengalami keputihan yang berwarna kehijauan atau kuning pekat dengan bau burung atau gatal. Pengesanan awal dan rawatan jangkitan kelamin akan membantu mencegah jangkitan kronik. Jangkitan kronik adalah apabila berlaku keradangan berterusan yang menyebabkan parut dan lekatan tiub dengan struktur sekitarnya. Ini akan menyebabkan penyumbatan tiub sepenuhnya dan mengakibatkan kemandulan.

Akibat tiub fallopian yang rosak

Sekiranya sebahagian tiub fallopian tersekat, sperma masih dapat melaluinya dan persenyawaan dapat berlaku tetapi telur yang disenyawakan tidak akan dapat melalui rahim. Oleh itu, kehamilan di luar rahim akan berlaku. Keadaan ini dikenali sebagai ‘kehamilan ektopik’.

Kehamilan ektopik adalah keadaan kecemasan perubatan kerana telur yang disenyawakan ditanam di dalam tiub dan membesar seperti kehamilan biasa. Namun, masalah timbul kerana tiub mempunyai diameter kecil dan sampai ke tahap tertentu, tiub akan pecah dan pendarahan besar akan berlaku di dalam perut. Ini adalah keadaan yang mengancam nyawa. Oleh itu, rawatan perubatan awal diperlukan.

Rawatan biasanya dilakukan dengan menggunakan skop untuk menghilangkan penyumbatan. Pembedahan untuk membaiki tiub juga boleh dilakukan tetapi kemungkinan kehamilan yang salah dilakukan lagi akan tinggi. Oleh itu, persenyawaan in-vitro (IVF) biasanya disyorkan.

Untuk mencegah penyakit ginekologi, anda harus menjalani pemeriksaan ginekologi setiap tahun, untuk pengesanan awal penyakit dan rawatan tepat pada masanya.

Bagaimana cara mencegah jangkitan?

  • Amalkan hubungan seks yang selamat. Jangan berlatih pasangan seksual berganda dan bertanya mengenai sejarah seksual pasangan anda. Risiko meningkat jika pasangan itu mempunyai pasangan seksual berganda.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai cara pencegahan kehamilan . Penggunaan kondom dapat mengurangkan risiko jangkitan kelamin. Pil kawalan kelahiran tidak mengurangkan risiko mendapat STI.
  • Sekiranya anda berisiko menghidap jangkitan kelamin, buat janji temu dengan doktor anda untuk menjalani ujian. Tetapkan jadual pemeriksaan biasa dengan doktor anda jika diperlukan. Rawatan awal untuk jangkitan kelamin memberi anda peluang terbaik untuk mengelakkan gangguan radang pelvis.
  • Minta agar pasangan anda diuji. Sekiranya anda mempunyai radang pelvis atau jangkitan kelamin , nasihatkan pasangan anda untuk diuji dan dirawat. Ini dapat mengelakkan penyebaran jangkitan kelamin dan kemungkinan radang pelvis berulang.

Jangan douche. Douching akan memusnahkan bakteria baik di faraj anda dan membuat anda terdedah kepada jangkitan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu