Kemandulan: Punca, Gejala, & Rawatan

Rawatan Kemandulan

Rawatan adalah berdasarkan penyebabnya.

  1. Ubat resep seperti bromocriptine dan cabergoline akan mengurangkan pengeluaran prolaktin, mengawal pertumbuhan mikrofenoma pituitari, dan bahkan mengecilkan tumor. Kesan sampingannya adalah seperti loya, sakit kepala, kelemahan anggota badan, dan sembelit.
  2. Pembedahan untuk membuang tumor seperti prolaktinoma.
  3. Hipotiroidisme dirawat dengan hormon tiroid sintetik.

Apa itu prolaktin

Prolaktin adalah hormon oleh kelenjar pituitari, juga dikenal sebagai prolaktin. Secara amnya, pada akhir kehamilan dan tempoh penyusuan, prolaktin merembes dengan kuat dapat mendorong perkembangan payudara dan penyusuan. Tahap prolaktin tertinggi dalam serum wanita yang tidak hamil umumnya tidak melebihi 20 mg / ml. Sekiranya tahap prolaktin dalam darah terlalu tinggi, ia dipanggil hiperprolaktinemia dan adalah satu keadaan terlalu terlalu banyak prolaktin beredar di dalam darah. Terutamanya dinyatakan sebagai peningkatan prolaktin, amenorea, galaktorea, anovulasi dan kemandulan.

Gejala ketidaksuburan prolaktin yang tinggi

Prolaktin tinggi akan menyebabkan ketidaksuburan, dengan gejala berikut::

  1. Masalah haid seperti tidak mempunyai haid atau haid tidak teratur.
  2. Galaktorea, penghasilan susu ibu semasa tidak hamil atau menyusukan bayi.
  3. Jisim tulang menurun kerana penurunan kadar estrogen pada wanita menyebabkan penurunan kepadatan tulang.
  4. Gangguan yang mempengaruhi penglihatan wanita, menyebabkan masalah neurologi, hipopituitarisme, pendarahan serebrum, cecair rinorea serebrospinal dan penyakit lain.

Punca kemandulan prolaktin yang tinggi

Penyakit hipotalamus dan bahagian yang berdekatan, seperti ensefalitis, akan mempengaruhi molekul perencat prolaktin, dan molekul penghambat akan menurun. Peningkatan faktor pelepasan prolaktin dan faktor pelepasan tirotropin akan menyebabkan peningkatan prolaktin.

Salah satu sebab utama lain adalah tumor hipofisis, prolaktinoma. Tumor menghasilkan tahap prolaktin yang tinggi. Pada masa yang sama, penekanan tangkai pituitari juga dapat menyebabkan prolaktin meningkat.

Ubat preskripsi tertentu juga dapat meningkatkan paras prolaktin. Ini termasuk ubat-ubatan untuk pil kawalan kelahiran, kemurungan dan gangguan kesihatan mental.

Selain itu, hipotiroidisme primer, amenore idiopatik dan sindrom galaktorea, hipertiroidisme primer, kekurangan buah pinggang, barah bronkial dan penyakit lain, tumor ganas di bahagian lain juga dapat menyebabkan peningkatan prolaktin.

Akhirnya, kecederaan pada dinding dada seperti kayap dan luka bakar, rasa sakit dapat disebarkan ke hipotalamus melalui saraf dan menyebabkan peningkatan prolaktin.

Apa yang perlu dimakan jika anda mempunyai prolaktin tinggi

Selain mendapat rawatan, wanita dengan prolaktin tinggi juga harus memperhatikan diet harian mereka. Sekiranya prolaktin tinggi, anda boleh makan lebih banyak makanan yang dapat meningkatkan imuniti, seperti asparagus dan labu.

Makan biji-bijian yang kasar, buah-buahan kering dan biji-bijian dapat menambah nutrisi, dan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, dan jamur juga baik untuk wanita, terutama kacang, termasuk tofu dan bunga tofu. Makanan panas, berminyak, dan pedas adalah makanan yang harus dielakkan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu