Kanak-kanak kekurangan zat makanan?

Prestasi kekurangan zat makanan

Asas kesihatan berasal dari pemakanan, dan bagi anak-anak, perlukah berwaspada terhadap kelebihan zat makanan dan kekurangan zat makanan. Apakah kekurangan zat makanan pada kanak-kanak kecil? Malnutrisi merujuk kepada kekurangan, kelebihan, atau ketidakseimbangan dalam pengambilan tenaga dan nutrien seseorang.

Umumnya, bayi dan kanak-kanak di bawah usia 3 tahun lebih cenderung menderita kekurangan zat makanan. Oleh itu, apakah gejala kekurangan zat makanan pada kanak-kanak kecil?

 1. Kekurangan protein: Keletihan secara klinikal, sering disertai dengan anemia, penurunan berat badan pada anak-anak, pertumbuhan dan perkembangan yang tertunda, dan penurunan daya tahan terhadap penyakit berjangkit.
 2. Kekurangan lemak boleh menyebabkan kanak-kanak cenderung kekurangan vitamin larut lemak termasuk Vitamin A dan Vitamin D.
 3. Kekurangan gula boleh menyebabkan hipoglikemia, dan mereka biasanya keletihan dan kelambatan pertumbuhan.
 4. Kekurangan kalsium:Kanak-kanak terdedah kepada osteoporosis, perkembangan tulang dan gigi yang tidak normal, dan sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami kekejangan kerana tahap kalsium yang rendah.
 5. Kekurangan vitamin D atau kalsiumyang menyebabkan riket terutama pada wanita dan kanak-kanak perempuan boleh menyebabkan pelvis yang cacat dan bahaya tambahan ketika melahirkan.
 6. Kekurangan kalium: Kanak-kanak sering mengalami kelemahan otot, dan aritmia yang teruk boleh berlaku.
 7. Serat makanan tidak mencukupi: cenderung kepada sembelit

Punca kekurangan zat makanan

 1. Makanan jangka panjang yang tidak betul dan kalori yang tidak mencukupi seperti dilahirkan tanpa susu ibu atau susu ibu yang tidak mencukupi dan tidak dapat memilih makanan rapi secara munasabah.
 2. Menyapih secara tiba-tiba: Tidak ada langkah yang dirancang untuk menyapih bayi, tetapi jika menyapih secara tiba-tiba, saluran gastrointestinal anak-anak tidak dapat menyesuaikan diri.
 3. Kanak-kanak lemah: kanak-kanak dengan berat badan rendah, kembar, kelahiran berganda atau anak lemah disebabkan oleh dystocia dan sesak nafas dan kemalangan lain mudah mendapat kekurangan zat makanan.
 4. Pendedahan kepada jangkitan seperti pernafasan dan jangkitan gastrointestinal seperti radang paru-paru, abses paru-paru, celah langit-langit dan muntah yang kerap boleh menyebabkan selera makan yang buruk, penurunan berat badan dan kekurangan zat makanan.

Bahaya kekurangan zat makanan

Selama dua tahun pertama selepas kelahiran, anak-anak kecil yang kekurangan gizi yang tidak mencapai ketinggian optimum atau mengalami penurunan berat badan secara konsisten semasa kecil terjejas dalam jangka masa panjang dengan pelbagai cara.

Sekiranya pengambilan nutrien tidak mencukupi pada tahap ini, ia akan mempengaruhi perkembangan otak. Kecerdasan mereka akan terjejas mengakibatkan IQ rendah. Mereka juga terdedah kepada jangkitan, ini banyak membunuh anak semasa tahun awal mereka.

Dan setelah mengalami kekurangan zat makanan setelah berumur 2-3 tahun, walaupun bayi itu ringan dan mundur dari segi mental, selagi kekurangan zat makanan itu diperbaiki, kedua-duanya dapat kembali normal.

Cara mencegah kekurangan zat makanan pada kanak-kanak kecil

 1. Memperkuat panduan pemakanan seperti menggalakkan penyusuan susu ibu selama enam bulan dan memperhatikan kaedah penyusuan.
 2. Kanak-kanak yang lebih tua harus memperhatikan kombinasi bahan makanan yang betul.
 3. Mencegah penyakit berjangkit dan memperbaiki malformasi kongenital untuk mencegah kekurangan zat makanan.
 4. Elakkan makanan dan senaman fizikal yang berbahaya dan tidak sihat untuk membetulkan tabiat makan yang buruk dan meningkatkan kecergasan fizikal.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu