Kadar Jantung Janin: Mengetahui apa yang normal

Apakah kadar denyutan jantung janin yang normal?

Secara amnya, bagi wanita yang hamil 15 hingga 28 minggu, adalah selamat untuk mengukur 3 kali sehari selama 1 minit setiap sesi. Bagi wanita hamil selepas 28 minggu kehamilan, janin sudah berkembang sepenuhnya, masa dan kekerapan pemantauan boleh dipanjangkan dan ditingkatkan.

Bagi wanita hamil yang berisiko tinggi selepas 35 minggu kehamilan (hipertensi yang disebabkan oleh kehamilan, hipertiroidisme, dll.), mereka harus dimasukkan ke hospital untuk pemantauan jantung janin secara berterusan.

Kadar denyutan janin adalah cara untuk meramalkan keselamatan janin, jadi setiap wanita hamil mesti membuat rekod kadar denyutan janin mereka. Pada masa ini, wanita hamil mesti mengetahui julat normal degupan jantung janin:

  1. Kadar denyutan jantung janin normal ialah 120 ~ 160 kali / min
  2. Sebelum 20 minggu kehamilan, kadar denyutan jantung janin purata ialah 162 denyutan seminit
  3. Purata 147 kali / min semasa 21 ~ 30 minggu kehamilan
  4. Puratanya ialah 139 kali seminit pada minggu ke-31 hingga ke-40 kehamilan

Punca denyutan jantung janin yang tidak normal

Kadar denyutan jantung janin wanita hamil selalunya akan melebihi 160 denyutan seminit jika wanita hamil mengalami hipertiroidisme dan ubat-ubatan tertentu, seperti atropin, boleh menyebabkan kadar denyutan jantung ibu dan anak meningkat.

Kadar denyutan jantung janin yang perlahan mungkin disebabkan oleh hipoksia janin, penyakit jantung kongenital atau ubat tertentu, seperti propranolol, yang bertindak ke atas janin melalui plasenta, menyebabkan degupan jantung janin menjadi perlahan.

Di samping itu, selepas lebih daripada 40 minggu kehamilan, disebabkan oleh perkembangan sistem saraf janin, kadar denyutan jantung janin kadang-kadang kurang daripada 120 kali. Oleh itu, apabila terdapat jantung janin yang tidak normal, sila dapatkan rawatan perubatan segera untuk pemeriksaan.

Bagaimana cara mengukur

Apabila mendengar bunyi jantung janin, wanita hamil mengambil posisi terlentang dengan kepalanya sedikit di atas perutnya dan kakinya lurus.

Pemeriksa berdiri di sebelah kanan wanita hamil, meletakkan stetoskop di tengah-tengah pusar wanita hamil, gerakkan stetoskop sedikit ke kiri atau kanan, dan perlahan-lahan gerakkan ia ke depan and belakang.

Selain itu, ibu mengandung juga boleh memberi perhatian dan memerhatikan kedudukan doktor & penempatan stetoskop dan mendengarnya semula selepas pulang ke rumah untuk menentukan kedudukan jantung janin.

Oleh kerana pergerakan janin biasanya pergerakan tangan dan kaki, apabila sebelah kanan merasakan pergerakan janin yang kerap, jantung janin secara amnya berada di sebelah kiri; apabila sebelah kiri merasakan pergerakan janin yang kerap, jantung janin secara amnya berada di sebelah kanan.

Kedudukan kepala dan posisi sungsang juga boleh mempengaruhi kedudukan jantung janin. Dalam kedudukan kepala, jantung janin berada di bawah pusar, dan dalam kedudukan punggung, jantung janin berada di atas pusar.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu