Jadual Suplemen Makanan Hntuk Ibu Hamil & Mitos Pemakanan

Status pemakanan ibu hamil memainkan peranan penting dalam perkembangan janin, terutamanya pada trimester kehamilan pertama dan kedua. Ini kerana status perkembangan janin berbeza, dan nutrien yang diperlukan juga berbeza.

Berikut adalah jadual suplemen nutrisi, semua ibu hamil harus memerhatikan dengan baik!

Awal Kehamilan (MInggu kehamilan 0-13)

Pada trimester pertama, perlu diketahui bahawa anda memerlukan vitamin B6 dan asid folik kerana vitamin B6 dapat membantu ibu hamil mengatur fungsi fisiologi dan mengeluarkan hormon. Pengambilan vitamin B6 dan asid folik cukup untuk mengurangkan risiko spina bifida janin, kecacatan tiub saraf dan kelainan pada organ saraf janin pada tahap perkembangan kritikal.

Pertengahan hingga akhir kehamilan (MInggu kehamilan minggu 14 – akhir kehamilan)

Dari trimester kedua, perkembangan otak, hati, dan tulang janin secara beransur-ansur dipercepat. Oleh itu, ibu yang hamil harus terus meningkatkan pengambilan pelbagai vitamin dan mineral berdasarkan kehamilan awal untuk memenuhi keperluan perkembangan janin mereka sendiri.

Mitos mengenai pemakanan tambahan semasa mengandung

Mitos 1: Anda tidak boleh overdos dengan vitamin

Penggunaan vitamin secara berlebihan boleh menyebabkan kerosakan pada kesihatan janin, terutama pada 12 minggu pertama kehamilan. Contohnya, pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, kecacatan rangka, dan kecacatan sistem urogenital.

Mitos 2: Semakin banyak makanan tambahan semasa mengandung, semakin baik

Sekiranya suplemen berlebihan, ia akan menyebabkan pemakanan yang berlebihan, dan risiko ibu hamil menderita diabetes kehamilan dan sindrom hipertensi disebabkan kehamilan juga akan meningkat.

Mitos 3: Memilih produk pemakanan semasa mengandung secara membuta tuli

Pengambilan pelbagai produk pemakanan secara membuta tuli memudaratkan kesihatan diri dan janin. Semasa memilih pemakanan semasa kehamilan, jangan mengejar import secara buta, tetapi pilihlah makanan yang sesuai dengan badan anda dan dapat memenuhi keperluan pemakanan janin pada tahap perkembangan yang berbeza.

Penjagaan untuk makanan tambahan semasa mengandung

  1. Jangan ambil asid folik secara berlebihan

Berlebihan asid folik, ibu mengandung mungkin mengalami simptom seperti loya, kembung, dan hilang selera makan. . Oleh itu, dos harian suplemen asid folik untuk ibu hamil harus dikawal pada 0.4 mg, dan yang lain dapat ditambah melalui makanan.

  1. Pengambilan nutrien tidak boleh terlambat

Kekurangan zat makanan semasa kehamilan juga boleh mempengaruhi perkembangan janin, berat lahir rendah, bayi pramatang dan anak-anak di bawah usia kehamilan, gangguan perkembangan otak atau malformasi kongenital, dan peningkatan kematian neonatal perinatal.

  1. Diet tidak boleh terlalu sempurna

Ibu mengandung harus memberi perhatian agar tidak memakan makanan yang disempurnakan seperti nasi dan mi yang digilap. Mereka juga harus makan biji-bijian yang lebih kasar dan menyesuaikan struktur diet dengan betul untuk memastikan pemakanan seimbang dan mengelakkan kekurangan nutrien semasa kehamilan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu