Indeks Perkembangan Bayi 5 Bulan

Pergerakan dan kawalan kepala

Perlu diingat bahawa bayi anda, pada usia 5 bulan, akan mula berguling dari belakang ke perut mereka dan sebaliknya. Bayi anda mungkin mula naik ke posisi duduk sendiri kemudian. Mereka menanggung berat kaki dan mengulurkan tangan ketika diberi mainan untuk dipegang. Mereka juga dapat mengangkat kepala dan mengangkat dada sendiri. Bayi anda yang berusia 5 bulan secara aktif akan berusaha mencapai objek yang mereka lihat.

Penglihatan, pendengaran, dan kepekaan

Pendengaran dan penglihatan bayi anda hampir sepenuhnya berkembang sekarang. Dan nama yang anda secara penuh kasih sayang pilih untuk mereka dan telah berbisik dan menyanyikan kepada mereka selama berbulan-bulan? Mereka mungkin mengenalinya sebagai milik mereka dan berpaling ke arah anda ketika anda memanggil mereka.

Anak anda dengan bersemangat mengambil semua yang ada di sekelilingnya – dibantu oleh kemahiran motor baru, seperti kawalan kepala yang yakin dan tekanan ke atas yang kuat – dan cuba memahami dunia.

Sosial, emosi dan komunikasi

Bayi anda akan tersenyum kepada orang, mengenali wajah yang dikenali, dan suka bermain. Bayi anda boleh meniru ekspresi wajah seperti tersenyum atau mengerutkan kening. Mereka mengoceh dan cuba meniru bahasa, seperti ‘cooing’. Pada 5 bulan, mereka mula menangis dengan cara yang berbeza, termasuk tangisan lapar, tangisan bosan atau kecewa, dan tangisan mengantuk. Mereka membalas kasih sayang dengan senyuman.

Cara penjagaan bayi 5 bulan

Pertama, perkembangan bayi berusia 5 bulan telah memasuki tahap baru. Pada tahap ini, bayi mulai berangsur-angsur menjadi aktif dan makanan suplemen boleh ditambah ke permakanan mereka secara berkala.

Kedua, memastikan kesihatan bayi. Sentiasa bawa bayi anda berjalan-jalan, menghirup udara segar, dan mendapat lebih banyak cahaya matahari. Pada masa yang sama perlu memperhatikan kebersihan, bayi harus mandi setiap hari.

Akhirnya, lindungi keselamatan bayi anda. Pastikan jarak pergerakan bayi tetap bersih dan kemas, buang serpihan berbahaya, dan tambahkan langkah perlindungan pada sudut akut yang tajam. Hanya dengan cara ini keselamatan bayi dapat dijamin.

Bayi berusia 5 bulan secara beransur-ansur menjadi lebih sensitif terhadap suara. Sebaiknya ibu bapa bersama-sama dengan bayi mereka mendengar muzik untuk bayi dan menggerakkan otak dan deria bayi, ini sangat membantu pertumbuhan bayi.

Pada peringkat ini, tulang belakang dan leher bayi dibentuk ke hadapan dan terdapat kelengkungan fisiologi ke hadapan. Pada masa ini, tuala kapas dapat digunakan untuk melipatnya di bawah kepala bayi sebagai bantal untuk memastikan bentuk badan bayi tidak terjejas.

Bayi berusia 5 bulan terdedah kepada masalah intussusception. Sekiranya bayi berusia 5 bulan sering mengalami masalah menangis pada waktu malam, perlu memperhatikan sama ada bayi mengalami masalah intussusception dan dapatkan rawatan tepat pada masanya secepat mungkin.

Akhirnya, perlu memastikan kandungan air dalam tubuh bayi anda mencukupi. Kulit bayi berusia 5 bulan masih sangat halus, dan kadar kehilangan kelembapan kulit sangat tinggi. Untuk memastikan kulit bayi yang lembut dan bayi terhidrasi dengan sempurna, ibu dan ayah mesti memberi perhatian untuk memberi air kepada bayi pada waktunya.

Oleh kerana bayi berusia 5 bulan belum menambahkan makanan tambahan, adalah perlu memperhatikan masalah usus bayi, seperti cirit-birit dan sembelit. Sekiranya keadaan ini berlaku, ia akan mempengaruhi berat badan bayi, dan juga akan mempengaruhi penyerapan nutrien bayi.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu