Indeks Perkembangan Bayi 4 Bulan

Pergerakan dan kawalan kepala

Pada usia muda ini si kecil dapat mengangkat tangan mereka ke mulut. Semasa berbaring, mereka akan menekan hingga ke siku dan dapat mengangkat kepala mereka tanpa sokongan. Mereka mungkin dapat melabuhkan punggung. Sekiranya anda meletakkan kaki mereka di permukaan yang keras, kaki mereka menolak kebawah. Anda perlu mendorong bayi anda untuk berguling dengan meletakkannya di permukaan yang keras.

Penglihatan, pendengaran, dan kepekaan

Beberapa cara anda akan melihat anak anda belajar berhubung dengan orang di sekitarnya adalah mereka cuba menyalin pergerakan dan ekspresi wajah anda dan mereka suka bermain dengan orang lain dan mungkin akan marah apabila waktu bermain berhenti. Beberapa petua untuk ibu bapa, kongsi minat anak anda dengan melihat dan menunjuk dan cuba senyum kepada bayi anda dan bercakap dengannya dengan suara yang lembut.

Sosial, emosi dan komunikasi

Tangisan mereka akan mula terdengar berbeza jika mereka lapar, kesakitan atau letih. Mereka akan mengoceh dan meniru suara yang didengarnya. Oleh itu, semasa bayi anda menangis,balas secepat mungkin dan ulangi suara yang dikeluarkan oleh bayi anda kepada mereka.

Mereka akan mula mengenali objek dan orang yang mereka kenal dari jauh. Mereka akan mengesan objek bergerak dengan mata mereka dengan mengikutinya dari sisi ke sisi. Anda boleh menolong mereka mengembangkan koordinasi mata-tangannya dengan meninggalkan mainan berdekatan dengannya dan bercakap dengan bayi anda semasa rutin harian anda dan bercakap dengannya tentang apa yang anda perhatikan.

Cara penjagaan bayi 4 bulan

  1. Kembung: Semasa kembung, perut bayi akan lebih menonjol, terutama ketika bayi dipegang, perut akan kendur. Anda boleh menggunakan teknik urut untuk melegakan simptom kembung bayi anda.
  2. Rotavirus: Gejala cirit-birit rotavirus termasuk demam, muntah, sakit perut, dan cirit-birit berair tanpa darah. Cirit-birit adalah air cair seperti telur kuning-hijau atau putih. Apabila bayi anda mengalami simptom-simptom ini, dia harus dihantar ke hospital untuk pemeriksaan segera.
  3. Alahan makanan: Alergi adalah fenomena yang paling biasa dalam proses penambahan makanan pelengkap. Cirit-birit dan muntah juga merupakan gejala yang sangat mudah terjadi apabila makanan tambahan ditambahkan dengan tidak betul. Sekiranya bayi mengalami eritema atau cirit-birit yang teruk, mereka harus pergi ke hospital untuk pemeriksaan.
  4. Drooling: Dari 3-4 bulan, rembesan air liur bayi meningkat dan air liur bermula. Anda harus membantunya membersihkan air liur pada waktunya.
  5. Sentuhan bayi: Menyentuh bukan sahaja mendorong perkembangan kulit bayi, tetapi juga mendorong perkembangan sistem saraf deria bayi semasa proses urut, dan meningkatkan ikatan emosi antara bayi dan ibu.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu