Indeks Perkembangan Bayi 3 Bulan

Sekiranya bayi anda telah mencapai usia 3 bulan, berikut adalah permulaan yang boleh digambarkan oleh sebilangan ibu bapa sebagai bulan yang mempersonakan. Inilah perkembangan bayi berusia 3 bulan.

Pergerakan dan kawalan kepala

 1. Meninggikan kepala dan dada ketika meniarap di katil
 2. Menyokong bahagian atas badan dengan tangan ketika meniarap.
 3. Meregangkan kaki dan menendang ketika meniarap atau terlentang.
 4. Membuka dan menutup tangan mereka.
 5. Dapat menekan kaki ketika kaki diletakkan di permukaan yang tegas.
 6. Mereka mampu meletakkan tangan mereka ke mulut.
 7. Dapat menggenggam dan menggoncang mainan tangan

Penglihatan, pendengaran, dan kepekaan

 1. Mengikuti objek bergerak.
 2. Dapat mengenali objek dan orang yang dikenali dari jarak jauh.
 3. Mula mengoceh.
 4. Mula meniru suara dan memusingkan badan ke arah suara.

Sosial, emosi dan komunikasi

 1. Mula mengembangkan senyuman sosial.
 2. Suka bermain dengan orang lain dan menangis ketika mereka berhenti bermain.
 3. Mereka mula menjadi lebih komunikatif dan ekspresif dengan ekspresi wajah dan bahasa badan mereka.

Cara penjagaan bayi 3 bulan

Pada masa ini, ibu boleh dengan lembut memegang lengan bayi, menariknya ke arah sisi mereka, dan mengajar mereka untuk memutar pinggang dan punggung; ibu bapa juga boleh mencuba memanggil mereka dalam pelbagai arah, menggodanya dengan mainan dan membiarkannya mencari arah paling mudah untuk menoleh ke arah bunyi.

Tidak boleh memberikan antibiotik sesuka hati, kerana mudah menghasilkan ketahanan terhadap ubat atau menyebabkan alergi. Antibiotik mesti diambil di bawah bimbingan doktor .

Sekiranya bayi anda demam di bawah 38.5 ° C, disarankan untuk menggunakan kaedah penyejukan fizikal sahaja. Sekiranya berada di atas 38.5 ° C, lebih baik memberi mereka ubat demam atau mengantarnya ke hospital untuk rawatan segera.

Bayi yang menderita batuk kokol akan mengalami batuk spastik paroxysmal dan pernafasan ‘berkicau’. Anda harus memberi perhatian untuk mengasingkan bayi, memastikan rumah berventilasi, tetapi jangan membiarkan bayi terkena selsema, memperhatikan penyesuaian makanan, cuba makan makanan kering, lembut dan mudah dicerna, dan melepaskan dahak tepat pada waktunya.

Mandi air keras boleh merengsakan kulit bayi dengan mudah dan menyebabkan masalah kulit seperti kekeringan dan dermatitis. Oleh itu, semasa memandikan bayi, anda harus memilih beberapa produk mandi ringan dan berasid yang lebih selamat dan lebih dekat dengan kulit semula jadi bayi anda.

Pastikan si kecil anda makan dengan kerap dan mendapat susu yang mencukupi semasa makan. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak memaksa bayi minum susu sekiranya dia sudah memberi isyarat bahawa sudah kenyang.

Pada 3 bulan, menurut Program Imunisasi Nasional oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, bayi anda harus menerima dos pertama DTaP (kombinasi difteria (D), tetanus (T) dan pertusis aselular (aP), vaksin Hib dan vaksin polio.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu