Indeks Perkembangan Bayi 1 Bulan

Pergerakan dan kawalan kepala

Pada usia muda ini si kecil tidak dapat duduk sendiri, bergerak atau berguling. Semasa berbaring anda mungkin menyedari bahawa mereka meletakkan kepala ke satu sisi. Sekiranya anda meniarapkan mereka di perut, mereka mungkin akan berusaha mengangkat kepala pada mulanya. Mereka mempunyai kawalan kepala yang lemah, jadi adalah penting selalu menyokong kepala dan leher mereka semasa memberi makan. Pergerakan mereka biasanya tidak terkoordinasi.

Anak anda yang berusia 1 bulan masih mempunyai refleks pergerakan asas yang mereka alami ketika lahir (disebut ‘refleks primitif’). Contohnya jika anda menyentuh pipi mereka berdekatan mulut mereka, mereka akan berpusing untuk mencuba menhisap jari anda (‘rooting reflex’); apabila dipegang ‘berdiri’ di permukaan yang keras, mereka akan menekan kaki mereka ke bawah dalam bentuk corak berjalan (‘stepping reflex’).

Penglihatan dan pendengaran

Bayi anda tertarik dengan cahaya dan mereka akan memusatkan perhatian pada barang-barang terang seperti mainan dan dapat mengikuti pergerakan perlahan masuk dan keluar dan sisi ke sisi mata mereka.

Dalam beberapa bulan terakhir kehamilan bayi anda dapat mendengar beberapa suara latar semasa masih dalam kandungan anda, seperti musik atau suara anda. Setelah si kecil dilahirkan, mereka mungkin merasakan bunyi-bunyi biasa ini menenangkan, kadang-kadang memusingkan badan mereka ke arah sumber suaranya.

Walau bagaimanapun, bayi anda secara naluriah akan bertindak balas terhadap bunyi bising secara tiba-tiba dengan ‘reflek yang mengejutkan’ dengan mengeraskan badan mereka, berkedip, menjangkau tangan dan kaki mereka dengan jari dan jari kaki yang dipusingkan, dan kadang-kadang menangis.

Sosial, emosi dan komunikasi

Anda akan sedar bahawa bayi anda boleh merengek,bertukar ke menangis kuat ketika lapar atau tidak selesa! Pada usia ini adalah normal bagi bayi untuk menangis selama 1 hingga 6 jam sehari tetapi ini akan berhenti dalam beberapa minggu. Pada masa-masa lain ketika berpuas hati, mereka akan membuat bunyian merengus melalui tekak dan bunyi-bunyian kecil lain.

Anak kecil anda lebih suka hubungan sosial daripada rangsangan lain sehingga akan mengekalkan hubungan mata dengan anda, mengenali wajah anda dari dekat dan berhenti menangis ketika anda mengangkatnya atau bercakap dengan mereka. Anda sudah melihat tanda awal senyuman pertama yang sangat penting itu.

Cara penjagaan bayi 1 bulan

  1. Penjagaan punggung:Sekiranya anda tidak menukar lampin dan membersihkannya tepat pada waktunya, punggung kecil bayi anda mungkin menjadi merah atau malah mengalami ruam lampin.
  2. Mandian bayi: Semasa memandikan bayi anda, suhu bilik dikawal sekitar 23-24°C, dan suhu air pada suhu 37-38°C. Pada masa yang sama, perhatikan kulit seluruh badan untuk kemerahan dan keradangan.
  3. Pakaian bayi: Anda perlu memilih pakaian kapas yang bernafas, yang dapat mengeluarkan peluh dan kotoran dari kulit, menjaga kulit kering, dan menyesuaikan suhu badan.
  4. Tidur bayi: Anda harus memperhatikan sama ada kedudukan tidurnya betul.
  5. Penjagaan kulit yang baru lahir: Gel mandi syampu dapat melembutkan air keras, mengoptimumkan kualiti air, melindungi kulit rapuh bayi dan memberikan pembersihan yang berkesan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu