Ibu Hamil Perlu Makan Untuk Dua Orang?

Kesihatan ibu hamil akan mempengaruhi perkembangan janinnya, tetapi tidak bermaksud jika janin anda terlalu kecil, ibu hamil mesti diberikan banyak makanan tambahan dan jumlah makanan yang berlebihan. Sekiranya, anda melakukan sebegini, ia boleh mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Memang benar bahawa pengambilan kalori wanita hamil meningkat semasa kehamilan. Terdapat kepercayaan yang popular bahawa anda harus makan untuk dua orang sewaktu anda hamil. Walau bagaimanapun, pengambilan kalori anda hanya perlu bertambah sebanyak 300 kalori sehari berbanding dengan keadaan sebelum kehamilan anda.

Contohnya, jika keadaan pra-kehamilan anda ialah 1700 kalori, pengambilan kehamilan anda adalah sekitar 2100 hingga 2500 kalori sehari. Adalah sangat penting, untuk anda memastikan kalori ini harus berasal dari pelbagai makanan sihat yang dapat memberi makan semua nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anda dan bukannya menikmati nutrien sifar dan makanan berkalori tinggi. Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk memenuhi permintaan kalori anda, mungkin disebabkan oleh muntah yang berlebihan atau mabuk hamil, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai. Sekiranya anda kehilangan selera makan, cubalah makan dalam jumlah yang lebih sedikit tetapi kerap.

Peningkatan berat badan untuk kehamilan tunggal adalah berdasarkan berat badan sebelum kehamilan ibu dan faktor lain. Wanita hamil yang kurang berat badan disyorkan untuk menambah berat badan, sementara wanita yang berlebihan berat badan disyorkan untuk mengawal pengambilan makanannya. Di Malaysia, jumlah kenaikan 10 kg sepanjang kehamilan adalah kenaikan ideal bagi wanita yang mempunyai BMI normal dan sehingga trimester kedua, kenaikan berat badan ibu hamil mestilah kurang dari 0.5 setiap minggu.

Daripada anda memberikan perhatian pada jumlah makanan yang harus anda makan, apa yang harus anda makan lebih penting untuk memastikan bayi anda berkembang dengan baik. Anda mesti sedar bahawa wanita hamil memerlukan jumlah vitamin, mineral dan nutrien tambahan daripada pra-kehamilan. Untuk mendapatkan nutrien yang mencukupi, wanita hamil harus mengambil vitamin multivitamin atau pranatal dan makan makanan sihat dari empat kumpulan makanan asas, iaitu;

  • Buah-buahan dan Sayuran – anda harus makan 7 atau lebih hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran (contohnya: 3 hidangan buah dan 4 hidangan sayur-sayuran) setiap hari. Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi serat, vitamin dan mineral yang tinggi. Serat dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan mencegah sembelit.
  • Bijirin penuh atau roti / bijirin yang diperkaya – anda harus makan 6 hingga 9 hidangan roti gandum atau bijirin dan / atau bijirin yang diperkaya setiap hari. Roti gandum, beras, pasta, dan bijirin sarapan dengan vitamin yang diperkaya sebenarnya dikategorikan di bawah karbohidrat tetapi lebih sihat dan dikaitkan dengan risiko rendah mendapat penyakit metabolik (diabetes mellitus). Anda boleh mengambil karbohidrat kerana ia merupakan sumber tenaga utama manusia selagi ia berada dalam jumlah yang disyorkan.
  • Produk Tenusu – anda harus makan 4 atau lebih hidangan susu rendah lemak atau tanpa lemak, yogurt, keju atau produk tenusu lain setiap hari. Produk tenusu menyediakan kalsium untuk anda dan bayi anda agar mempunyai tulang dan gigi yang kuat. Ia juga mengandungi vitamin A dan D, dan protein. Sumber kalsium lain termasuk sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang kering dan kacang pea dan toufu. Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin juga mengesyorkan suplemen kalsium.
  • Protein – anda memerlukan 10 gram protein tambahan daripada wanita yang tidak hamil yang bermaksud anda harus makan 60 gram protein setiap hari. Telur, kacang, kacang kering, dan kacang pea adalah sumber protein yang baik. Protein penting kerana ia membantu membina otot, enzim, hormon, dan antibodi untuk anda dan bayi anda. Sebagai peringatan, tolong elakkan makanan berasaskan haiwan yang tidak dimasak atau tidak dimasak kerana anda mungkin mendapat jangkitan dan membahayakan bayi anda.

Sekiranya anda hamil bayi kecil mungkin tidak disebabkan oleh pengambilan makanan anda. Walaupun anda makan makanan yang sihat dan seimbang, faktor lain mnyumbang kepada bayi anda kecil.

Pertama , mungkin ibu mengandung mengalami demam, jangkitan dalam rahim atau jangkitan virus pada trimester pertama. Inilah sebab mengapa pemeriksaan penyakit berjangkit dilakukan pada tiga bulan pertama kehamilan.

Kedua, masalah genetik jugan menyumbang kepada saiz bayi. Sekiranya, ibu bapa kecil ketika mengandung, anak itu juga akan kecil atau jika kehamilan anda sebelumnya berukuran kecil, kehamilan ini mungkin sama.

Sebab lain adalah kelainan plasenta dan tali pusat di mana terdapat kilasan berlebihan pada tali pusat atau kekurangan plasenta. Walau bagaimanapun, selagi doktor memantau kemajuan anda, anda akan berada di tangan yang baik. Doktor akan sentiasa memantau pertumbuhan bayi anda dan jika ada kelainan yang dikesan, pilihan rawatan akan dijelaskan kepada anda.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu