Hidung Bayi Berhingus: Punca, Rawatan & Pencegahan

Punca hidung berhingus pada bayi

 1. Rinitis akut disebabkan oleh selesema, mukosa hidung tersumbat dan membengkak, dan rembesan kelenjar meningkat.
 2. Rinitis alergi disertai dengan kesesakan hidung, hidung gatal dan bersin pada awal pagi. Asma bronkial dikaitkan dengan rinitis alergi.
 3. Sekiranya rongga hidung bayi mempunyai bau busuk, hidung berair, dan kadang-kadang darah di hidung, pertimbangkan sama ada terdapat benda asing di hidung.
 4. Rinitis akut dan kronik. Apabila bayi mengalami sinusitis kerana rhinitis akut dan kronik, selalunya terdapat pelepasan hidung yang berterusan dan disertai dengan sakit kepala.
 5. Polip hidung, bayi hanya berhingus di satu sisi, tetapi mereka tidak dapat mengeluarkannya, lubang hidung tidak berventilasi, dan mereka berdengkur ketika tidur.

Cara melegakan hidung bayi berhingus

 1. Gunakan tuala panas dan lembap untuk menggunakan kompres panas pada hidung bayi untuk mengecutkan mukosa hidung dan hingusan likat lebih mudah menghidrat dan mengalir keluar.
 2. Alat pengukus menghadap wajah bayi membantu mengusir banyak hingus dengan cepat dan semula jadi. Tetapi jangan meletakkannya terlalu dekat dengan bayi dan tidak boleh terlalu lama, kira-kira 3 minit.
 3. Penyedut hidung boleh digunakan apabila terdapat banyak rembesan. Sebaiknya ibu bapa memeriksa terlebih dahulu sama ada terdapat najis hidung di rongga hidung bayi, dan menjaga pergerakkan dengan lembut, untuk mengelakkan kesakitan atau kecederaan, dan membersihkan alat setelah digunakan.
 4. Ambil minyak pati dan letakkan di tuala panas atau sapu tangan kecil dan sapukan pada hidung bayi; atau semburkan dengan minyak pati dan semburkan ke udara.
 5. Letakkan beberapa bantal kecil di bawah tilam di kepala bayi dan biarkan hingus keluar secara semula jadi.

Cara merawat bayi hidung berhingus

Rhinitis Akut

Diet harus ringan dan mudah dicerna, minum dan berehat secukupnya dengan pengudaraan dalaman yang baik

Sinusitis akut dan kronik

Antibiotik atau ubat tempatan seperti vasoconstrictor hidung diperlukan untuk mengawal jangkitan dan mencegahnya menjadi kronik. Tetapi titisan hidung vasoconstrictor tidak boleh digunakan untuk waktu yang lama untuk mengelakkan rhinitis yang disebabkan oleh ubat.

Alahan Rhinitis

Rawatan rhinitis alergi termasuk terapi desensitisasi, terapi ubat, gelombang mikro, rawatan tempatan laser dan terapi pembedahan. Latihan fizikal, diet sihat, mengelakkan makanan yang menjengkelkan dan makanan laut dapat membantu mengurangkan gejala rhinitis alergi.

Cara mengelakkan bayi anda mengalami hidung berhingus

 1. Dalam tempoh wabak selsema, cubalah mengelakkan bayi anda keluar, terutama di tempat awam
 2. Jaga pengudaraan dalaman dengan memastikan bilik sentiasa berventilasi agar anak-anak lebih sihat dan tidak mudah dijangkiti
 3. Minum air yang banyak dapat menguatkan metabolisme badan serta menambah cecair badan.
 4. Keluarga harus kerap mencuci tangan untuk mengurangkan kemungkinan mendapat jangkitan.
 5. Dapatkan vaksin influenza untuk imuniti yang lebih baik.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu