Ekzema biasanya ia terjadi pada bayi/kanak kanak. Ia dikenali juga sebagai atopic dermatitis (kulit). Keadaan radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan. Ekzema selalunya di hadapi oleh kanak-kanak berumur 5 tahun. Kebanyakkan kanak-kanak akan membesar tanpa masalah ini jika mereka tidak menghadapi alahan atau asma. Ianya bukanlah satu jangkitan.

Apakah tanda-tanda ekzema?

 1. Tompok tompok yang gatal, kekeringan kulit pada tangan, leher, muka, dan kaki.
 2. Kemerahan, kulit bersisik dan pertukaran warna kulit.
 3. Selalunya kanak-kanak yang menghadapai ekzema terkena kedua-dua belah anggota badan.
 4. Bengkak kecil yang berair.
 5. Kanak-kanak akan menggaru dengan kerap boleh menyebabkan luka di tempat ekzema menyebabkan kulit menjadi tebal.

Bagaimana ekzema boleh dirawat secara perubatan?

 1. Pelembap

Terapi emolien atau pelembap adalah rawatan utama untuk eksim atopik. Adalah mustahak untuk menjaga kelembapan kulit anak dengan eksim atopik, dan ia juga dapat membantu penyerapan ubat lain.

 1. Steroids

Steroid topikal juga digunakan dalam rawatan eksim atopik. Ia membantu mengurangkan kegatalan dan kegatalan ekzema. Walau bagaimanapun, ubat ini terdapat dalam kepekatan dan kekuatan yang berbeza, yang boleh menyebabkan anak berisiko mendapat kesan sampingan seperti penipisan kulit atau pembentukan stretch mark.

Pastikan anak anda dinilai dengan betul oleh doktor sebelum memulakan rawatan. Ibu bapa juga mesti mengikuti arahan doktor mengenai penggunaan ubat-ubatan tersebut untuk memastikan pemulihan yang terbaik dengan kesan sampingan yang minimum.

Bagaimana merawat kulit kanak-kanak yang menghadapi Ekzema

 1. Jauhkan kuku jari anak supaya tidak mencederakan kulit gatal akibat calar untuk
 2. mengelakkan jangkitan bakteria sekunder pada kulit.
 3. Elakkam menggunakan sabun dan air suam pada yang terkena kerana ia akan mengeringkan dan menyebabkan keradangan pada kulit.
 4. Sekiranya ekzema disyaki disebabkan oleh makanan, sila berjumpa doktor untuk untuk berunding. Jangan hanya mengubah diet tanpa berunding kerana boleh mempengaruhi pemakanan anak.
 5. Kurangkan masa dan kekerapan mandi hingga 3 kali sehari, kurang dari 5 minit untuk mengelakkan pengeringan pada kulit.
 6. Elakkan membiarkan anak berenang di air kolam atau air berklorin untuk mengelakkan kerengsaan kulit.
 7. Pakai anak dengan pakaian besar dan besar untuk mengurangkan geseran pakaiannya pada kulit
 8. Semasa anak mula-mula berkembang, sebaiknya dapatkan bantuan perubatan untuk diagnosis dan rawatan yang betul dan jangan mulakan dengan ubat sendiri
 9. Pastikan persekitaran sentiasa sejuk untuk mengelakkan timbulnya ekzema

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu