Cara Menyelamatkan Diri Anda Daripada Nahas Kapal Terbang

Seperti baru semalam kami menerima berita pedih tentang nahas Malaysian Airlines, sejak itu berita nahas udara datang satu demi satu. Adakah insiden kemalangan udara yang tinggi akan datang?

Sebaik sahaja nahas udara berlaku, masa yang tinggal untuk penumpang melarikan diri adalah sangat singkat. Bolehkah kita menolong diri kita sendiri apabila kemalangan itu berlaku?

Berikut ialah beberapa petua yang mungkin menyelamatkan anda dan orang lain dalam situasi nahas kapal terbang:

Kosongkan pintu keluar kecemasan

Masa keemasan untuk melarikan diri dari nahas kapal terbang merujuk kepada 90 saat selepas bermulanya nahas kapal terbang. Dalam 90 saat keemasan ini, anda hanya perlu mencari pintu keluar kecemasan!

Ketahui di mana rakan anda duduk

Apabila ramai orang terlibat dalam kemalangan udara, reaksi pertama adalah mencari teman terlebih dahulu, yang pastinya mengurangkan masa untuk menyelamatkan diri, jadi apabila terbang, anda mesti tahu dengan jelas di mana teman anda duduk.

Pakai topeng oksigen yang ketat

Sebaik asap kelihatan di dalam kabin, anda mesti memakai topeng oksigen dan jika tiada topeng oksigen, anda mesti membasahkan tuala atau sapu tangan anda dengan minuman sambil menahan nafas, menutup mulut dan hidung anda sebelum bernafas, membongkok atau merangkak ke jalan keluar.

Pakai peralatan penyelamatan

Jaket keselamatan boleh di’gelembungkan’ secara automatik serta-merta dengan tarikan ringan. Jika anda mengalami pendaratan paksa di atas air, anda harus segera memakai jaket keselamatan.

Percaya akan kru kapal terbang

Pramugari dilatih secara profesional! Sekiranya berlaku kecemasan, anda harus mempercayai sepenuhnya pramugari dan mengikut arahan keselamatan pramugari untuk berpindah dari pelabuhan melarikan diri yang sepadan.

Punca biasa kapal terbang terhempas

Terdapat banyak kemalangan udara yang disebabkan oleh cuaca buruk. Ribut petir, taufan, puting beliung, gelora kuat dan awan rendah, jarak penglihatan rendah, dan ais landasan di atas laluan udara atau lapangan terbang akan menjejaskan struktur pesawat dan cuaca.

Semasa terbang, pramugari sentiasa tanpa jemu memberitahu penumpang dengan telefon bimbit untuk memodulasi mod penerbangan atau mematikannya. Ini kerana peralatan navigasi pada pesawat menggunakan gelombang elektromagnetik untuk menentukan kedudukan yang tepat.

Perlanggaran burung adalah kemalangan biasa yang paling dibimbangkan oleh ramai juruterbang. Rampasan pengganas juga merupakan salah satu punca nahas udara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kehilangan misteri, walaupun alasan ini kedengaran menarik perhatian, tetapi ia benar-benar wujud, seperti kehilangan misteri Bermuda yang terkenal!

Walaupun faktor manusia adalah punca utama nahas udara, ia termasuk banyak faktor seperti sama ada pemeriksaan dan penyelenggaraan pesawat dilakukan, kualiti juruterbang, dan sama ada latihan itu lulus kastam.

Apakah tanda-tanda sebelum pesawat terhempas

  1. Kapal terbang mengalami pergolakan yang kuat.
  2. Pesawat itu turun dengan mendadak.
  3. Asap kelihatan di dalam kabin.
  4. Asap hitam kelihatan di luar kabin.
  5. Enjin dimatikan, dan deruan pesawat yang mengiringi hilang.
  6. Terdapat bunyi yang kuat apabila terbang di altitud tinggi, dan habuk di dalam kabin berterbangan.

Salah faham melarikan diri dari nahas kapal terbang

  1. Apabila kecemasan berlaku di udara, anda mesti mematuhi susunan anak kapal, dan jangan bergerak secara buta.
  2. Memecah tingkap dan melarikan diri sebenarnya membuang masa penyelamatan, kerana tingkap pesawat itu diperbuat daripada resin lutsinar.
  3. Selepas pesawat terhempas, fiuslaj telah cacat, mungkin menyebabkan patah, dan jangan cuba melompat dari pesawat untuk terus hidup dengan tergesa-gesa. Sebaik-baiknya gunakan slaid penyelamat.
  4. Jangan bawa apa-apa bagasi semasa pemindahan kecemasan kerana ia sangat memakan masa

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu