Cara menambahkan asid folik semasa mengandung

Mengambil vitamin yang mengandungi folik asid:

 1. Sebilangan besar vitamin yang dijual di pasaran mempunyai jumlah asid folik harian yang disarankan (400 mcg) yang diperlukan oleh wanita.
 2. Vitamin boleh didapati di kebanyakan farmasi, kedai runcit, atau kedai diskaun tempatan. Periksa label pada botol untuk memastikan ia mengandungi 100% daripada nilai asid folik harian, iaitu 400 mcg.

Makan makanan yang diperkaya:

 1. Anda boleh mendapatkan asid folik dalam beberapa roti, bijirin sarapan pagi, dan tepung jagung.
 2. Pastikan untuk memeriksa label fakta nutrisi, dan cari produk yang mempunyai “100%” di sebelah folat.

Bilakah masa yang terbaik untuk mengambil Asid Folik

Setiap wanita yang berusia reproduktif perlu mendapatkan asid folik setiap hari, sama ada dia merancang untuk hamil atau tidak.

Ramai wanita tidak mengetahui bahawa mereka hamil 3-4 minggu selepas kehamilan, dan tempoh ini adalah masa kritikal organ janin, pembezaan sistem, dan pembentukan plasenta.

Semasa trimester kedua dan ketiga kehamilan, sintesis DNA janin, peningkatan plasenta, tisu ibu dan sel darah merah akan meningkatkan permintaan asid folik pada ibu hamil. Ibu selepas bersalin juga boleh terus menambahkan asid folik di bawah bimbingan doktor.

Berapa banyak asid folik yang mencukupi setiap hari

Semua wanita berusia kehamilan harus mendapat 400 mcg asid folik setiap hari untuk mendapatkan cukup asid folik untuk membantu mencegah beberapa kecacatan kelahiran. Kecacatan kelahiran utama otak atau tulang belakang bayi berlaku pada awal kehamilan (3-4 minggu selepas kehamilan), sebelum kebanyakan wanita tahu mereka mengandung.

Apakah bahaya jika memakan terlalu banyak asid folik

 1. Mual, kembung, dan kehilangan selera makan.
 2. Kristal asid folik terbentuk di buah pinggang menyebabkan penyakit buah pinggang.
 3. Menyembunyikan manifestasi awal kekurangan B12.
 4. Nilai kritikal kejang dikurangkan dengan ketara, dan jumlah kejang pada pesakit sensitif meningkat.
 5. Boleh mempengaruhi penyerapan unsur surih zink, boleh menyebabkan keterlambatan pertumbuhan janin atau bahkan kematian perinatal dalam kes yang teruk.

Suplemen asid folik [langkah berjaga-jaga lain]

 1. Wanita hamil yang berusia lebih dari 35 tahun, sejarah kesuburan yang buruk dan mempunyai penyakit kronik harus menambah asid folik sekitar 10 kali lebih ganda.
 2. Wanita hamil dengan sejarah penyakit genetik keluarga atau pasangan dengan penyakit genetik juga perlu meningkatkan pengambilan asid folik mereka.
 3. Wanita hamil dengan jangkitan virus yang mencurigakan semasa mengandung harus menambah asid folik dan menyesuaikan diet mereka.
 4. Wanita hamil yang menggunakan ubat teratogenik dan progesteron semasa mengandung harus berjumpa doktor sebelum menambah asid folik.
 5. Wanita hamil yang terdedah kepada dos tinggi radiasi dan gas berbahaya pada trimester pertama mesti berkeras untuk mengambil asid folik.
 6. Pemeriksaan pranatal terhadap darah ibu berisiko tinggi, asid folik perlu ditambah setiap hari.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu