Cara Jimat Duit Berbelanja Untuk Makanan Bayi

Ketika bayi anda berumur enam bulan, anda harus mula memperkenalkan makanan bayi, selain menyusu atau menyusui botol, kerana ketika bayi anda akan memerlukan nutrisi tambahan untuk pertumbuhannya. Walau bagaimanapun, kebanyakan makanan bay idi pasaran adalah sangat mahal, dengan sebungkus atau sebalang berharga sehingga enam hingga tujuh ringgit untuk setiap hidangan. Anda akan menghabiskan ratusan ringgit dalam sebulan untuk membeli makanan untuk bayi anda sekiranya digandakan dengan berapa kali bayi anda makan setiap hari. Terdapat banyak cara untuk menjimatkan wang untuk makanan bayi, tanpa menjejaskan pemakanan mereka.

1 Menggunakan Penjualan & Pembelian Pukal

Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan mendaftar untuk menerima e-mel promosi dan tawaran kupon dari syarikat makanan bayi pilihan anda. Sama ada anda membeli dalam talian atau di kedai, kebanyakan jenama akan memberikan potongan setiap masa untuk memperkenalkan produk baru, membersihkan stok atau memenangkan lebih banyak pelanggan. Anda juga boleh mendapatkan kupon promosi dalam talian, di majalah dan surat khabar bayi atau ibu bapa. Dengan cara ini, anda dapat menjimatkan banyak makanan bayi yang sama dengan memanfaatkan penjualan dan potongan harga.

Anda juga dapat menjimatkan lebih banyak dengan pembelian pukal dari kedai borong, terutamanya untuk produk yang mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan tarikh luput kemudian. Kadang kala kedai runcit dan khusus juga membungkus produk bayi secara pukal dengan harga yang lebih rendah untuk menjual lebih cepat, menawarkan penjimatan nilai yang lebih banyak untuk anda. Sekiranya anda tidak keberatan, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli produk yang hampir dengan tarikh luputnya, kerana ini biasanya mempunyai potongan harga khas.

2 Buat Makanan Bayi Anda Sendiri

Kebaikan buatan sendiri adalah cara termudah dan sihat untuk menjimatkan wang anda untuk makanan bayi. Sekiranya, anda menggunakan kaedah ini, ia dapat memastikan bayi anda menerima makanan dengan baik, kerana anda akan mengetahui kandungan yang ada dalam makanan yang dimakan bayi anda. Sekiranya anda mempunyai masalah tiada masa untuk memasak? Jangan risau kerana makanan bayi tidak mengambil masa lama dan, anda boleh menyediakan makanan anda secara pukal pada hujung minggu, kemudian menyimpannya untuk dinikmati sepanjang minggu. Makanan bayi hanya mengambil masa sekitar satu jam untuk penyediaan. Selepas bayi anda berumur 10 bulan,anda hanya boleh memberikan sedikit makanan anda, bersihkan dan biarkan bayi anda menikmati dan membiasakan dirinya dengan makanan yang dimasak di rumah.

3.Rancang Ke Depan

Belanja dengan jimat dengan membuat perancangan dan persediaan lebih awal untuk memastikan selalu ada makanan atau makanan ringan, terutama ketika keluar dari rumah. Yogurt, kismis atau pisang adalah makanan ringan yang sihat dan mudah untuk dibawa. Jika tidak, anda mungkin terpaksa membeli makanan ringan , yang bukan hanya mahal, tetapi sering sarat dengan gula, perasa tiruan dan bahan pengawet. Oleh itu, rancanglah dengan bijak untuk makanan bayi dan makanan ringan yang baik untuk bayi dan dompet anda.

 

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Main Menu