Bolehkah membiarkan bayi tidur semasa meminum susu?

Sebilangan bayi sering tertidur semasa menyusu, dan ibu sering berasa gementar. Secara amnya, korteks serebrum neonatal mempunyai kegembiraan yang rendah, aktiviti saraf yang lemah, dan terdedah kepada keletihan dan tidur. Semakin muda usia, semakin banyak masa dan kekerapan tidur.

Penyusuan bagi bayi ialah suatu yang meletihkan. Di samping itu, bayi berada di pelukan ibunya semasa menyusu. Persekitarannya hangat dan selesa, dan lebih memudahkan bayi untuk tidur.

Bayi memerlukan tidur 18-20 jam setiap hari untuk usia 1-3 bulan, 16-18 jam tidur harian untuk usia 4-6 bulan, 14-16 jam tidur harian untuk usia 7-9 bulan, dan pada usia 10 -12 bulan mereka memerlukan tidur harian selama 13-15 jam.

Di samping itu, sebarang penyakit yang dapat mengurangkan kepekaan sistem saraf pusat dapat menyebabkan bayi kurang minum susu dan mengantuk. Oleh itu, ibu bapa juga perlu memberi perhatian sama ada bayi mudah tertidur kerana sebab patologi.

Juga perlu diperhatikan sama ada bayi mempunyai kelainan fizikal yang lain, dan sama ada keadaan perkembangan dan keadaan mentalnya baik. Sekiranya tidak ada kelainan lain selain makan dan tidur, umumnya ia tidak dianggap disebabkan oleh penyakit.

Bahaya tertidur semasa menyusu

1. Mudah menyebabkan karies pada gigi yang merosot

Fungsi rembesan air liur semasa pembersihan mulut ke rongga mulut akan berkurang, dan susu akan memerah dalam rongga mulut untuk waktu yang lama, yang akan menghancurkan struktur gigi susu.

2. Mudah tercekik

Apabila kesedaran bayi tidak jelas, otot orofaring tidak mencukupi dan tidak dapat melindungi lubang trakea dengan berkesan, yang boleh menyebabkan susu menyusup dan menyebabkan bahaya tersedak.

3. Menjejaskan selera bayi

Oleh kerana susu di dalam perut terisi ketika sedang mamai, bayi tidak merasa lapar di fikirannya ketika dia terjaga, jadi tidak ada keinginan untuk memakan makanan, dan kemungkinan besar akan menjadi bosan dengan susu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bayi tidur

  1. Sekiranyabayi yang baru lahir tertidur semasa menyusu, letakkan bayi di tempat tidur dan bangunkan bayi semula untuk memberi makan jika diperlukan. . Sekiranya bayi sudah sedikit tua, jangan ganggu tidur mereka untuk memberi makan,
  2. Sekiranya ibu merasakan bahawa bayi telah berhenti menghisap, gerakkan puting dengan lembut atau putar puting, dan bayi akan terus menyusu, maka ia dapat terus menyusui. .
  3. Jika diperlukan, ibu boleh memicit pipi telinga bayi atau menepuk pipi bayi dan menjentikkan telapak kaki untuk memberinya sedikit rangsangan kebangkitan, memanjangkan waktu kegembiraan, dan membuat bayi makan cukup susu.

Penting untuk memilih puting dengan ukuran yang betul semasa memberi makan. Untuk mengelakkan bayi tersedak, beberapa ibu memilih untuk memberi makan dengan dot ekstra kecil, ini akan membuat bayi menghabiskan banyak tenaga untuk meminum sedikit susu, sehingga “letih” dan tertidur.

Kadang-kadang semasa proses penyusuan, terutama pada waktu malam, ibu yang menyusui tertidur, dan bayi itu segera tertidur. Sebaiknya ibu-ibu menghindari situasi ini, memperhatikan teknik memberi makan, dan mengembangkan tabiat baik untuk bayinya.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu