Bolehkah bayi makan suplemen zink?

Bayi dan Nutrisi Zinc

Zink adalah salah satu unsur yang penting untuk mengekalkan kehidupan manusia. Telah ditentukan bahawa kandungan zink dari makanan berasaskan haiwan lebih tinggi daripada makanan berasakan tumbuhan, dan asid amino yang dihasilkan setelah penguraian protein haiwan dapat mendorong penyerapan zink. Oleh itu, bayi boleh mengambil lebih makanan berasaskan haiwan untuk pengambilan zink.

Bila bayi memerlukan makanan tambahan zink

Bayi yang kekurangan zat makanan harus menambah zink. Enzim dalam badan manusia mengandungi zink dan ia digunakan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi . Oleh itu, jika bayi didapati lemah dan sakit, kandungan zink dapat ditentukan jika perlu, dan produk suplemen zink boleh diambil di bawah bimbingan doktor.

Bayi mengalami anoreksia harus mengambil makanan tambahan zink. Secara perubatan, bayi kekurangan zink tidak hanya akan mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan badan yang normal, tetapi juga mempunyai pelbagai gejala, seperti kehilangan selera makan, penurunan deria rasa, keletihan, penurunan berat badan, dan bahkan anoreksia.

Bayi dengan penglihatan yang lemah harus mengambil suplemen zink kerana zink mengambil bahagian dalam sintesis vitamin A dan menggerakkan vitamin A di hati ke plasma untuk menghasilkan melanin. Zink memberi manfaat kepada mata dan boleh meningkatkan penglihatan malam.

Bayi dengan imuniti yang lemah harus menambah zink kerana ia memainkan peranan penting dalam sintesis asid nukleik. Apabila zink kekurangan dalam badan, fungsi ketahanan badan menurun, dan badan sangat rentan terhadap jangkitan.

Ketahui perkara utama pengambilan zink untuk bayi

Kita semua tahu bahawa kekurangan zink akan memberi kesan buruk kepada pertumbuhan bayi anda. Untuk bayi selepas menyapih, makanan kaya zink harus ditambah. Makanan kaya zink adalah daging lembu, domba, hati binatang, kacang tanah, kacang soya, wortel, dan tiram. Bayi yang diberi makanan buatan harus mula menambah makanan tambahan zink yang mudah diserap dari 4 bulan seperti kuning telur, ikan, hati haiwan, tiram, tepung kacang dan serbuk kacang walnut.

Bagi kanak-kanak yang berusia 5 tahun, mereka boleh mengambil zink secukupnya dari makanan. Oleh itu, ibu bapa harus mendidik anak-anak mereka sejak kecil untuk mengembangkan tabiat makan yang baik. Dengan cara ini, anak pada umumnya tidak akan kekurangan zink. Biasanya juga harus memberi perhatian untuk tidak membiarkan anak makan gula dan gula-gula terlalu banyak, agar tidak mempengaruhi penyerapan zink.

Perhatian pengambilan zink

Kalsium dan zink tidak boleh ditambah bersama, kerana kalsium akan merebut pembawa zink dan mempengaruhi penyerapan. Sekiranya anda mesti menambahkan kalsium dan zink pada masa yang sama, selang waktu sekurang-kurangnya 30 minit, supaya badan dapat menyerap kedua-dua nutrien dengan wajar.

Zink adalah unsur surih, jadi suplemen mestilah diambil secara bersederhana. Pengambilan berlebihan juga boleh menyebabkan keracunan, yang boleh menyebabkan demam, anemia, kelambatan pertumbuhan, pendarahan sendi, kerosakan tulang, kegagalan buah pinggang, penyakit kardiovaskular dan serebrovaskular, dll.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu