Bilakah pemeriksaan NT dilakukan

NT adalah singkatan dari nuchal translucency, dan merujuk kepada “lapisan leher yang telus”, iaitu ketebalan maksimum antara kulit tulang belakang serviks janin dan tisu lembut di bawah kulit.

Imbasan tembus nukal mengukur ketebalan cecair di bawah kulit leher janin. Ini mempunyai kadar pengesanan anomali hingga 77%. Ini mungkin digabungkan dengan pemeriksaan biokimia (ujian darah) juga. Ujian gabungan mempunyai kadar pengesanan hingga 85-90%. Terdapat kemungkinan 5% bahawa keputusan positif adalah salah.

Pemeriksaan biokimia (Ujian darah), PAPP-A (protein plasma berkaitan kehamilan A) dan beta hCG (gonadotropin korionik manusia). Ujian ini dilakukan dalam kombinasi bersama ultrasound untuk tembus nuchal seperti yang disebutkan di atas.

Cara pemeriksaan NT dilakukan

Semasa pemeriksaan ultrasound, perkara pertama yang dilakukan adalah mengukur panjang pinggul kepala janin (CRL) dan ukuran diameter double-top untuk menentukan usia kehamilan ultrasound, dan kemudian struktur janin diperiksa mengikut urutan, dan petunjuk penting seperti jantung janin, pergerakan janin, tali pusat dan hubungan janin, perkembangan janin fetus dan plexus choroid intrakranial untuk mengecualikan kelainan janin seperti kista plexus koroid dan hernia umbilik turut diperhatikan.

Ketebalan zona pelucida diukur pada bahagian sagital paksi panjang janin. Peningkatan ketebalan tembus nuchal mungkin menunjukkan kelainan kromosom, tetapi ia tidak memberitahu anda bahawa bayi anda mempunyai atau tidak mempunyai kelainan. Hasilnya akan memberitahu anda jika bayi anda berisiko tinggi atau berisiko rendah kelainan kromosom berbanding dengan populasi umum.

Ukuran bahagian sagital sumbu panjang janin dengan lenturan semula jadi badan janin akan diambil. Bahagian paling tebal lapisan lutsinar bukan gema di bawah leher janin diukur. Dari tepi dalaman lapisan kulit hingga ke tepi luar lapisan fasia, ia akan ukur sebanyak 3 kali.

Sekiranya ketebalan zona pelucida leher janin diukur menjadi ≥3mm (atau ≥2.5mm dan minggu kehamilan dikira berdasarkan kepala janin dan panjang pinggul <12 minggu), disarankan agar wanita hamil menjalani cairan ketuban atau pemeriksaan tusukan villi untuk melakukan kromosom janin.

Catatan untuk pemeriksaan NT

Pemeriksaan NT adalah pemeriksaan ultrasound B, tidak perlu ujian darah. Jadi makan dan minum tidak akan mempengaruhi keputusan peperiksaan, jadi tidak perlu puasa sebelum peperiksaan.

Kerana janin terlalu kecil sebelum minggu ke-11 kehamilan, sukar untuk memerhatikan zona pellucida, dan setelah minggu ke-14 kehamilan, janin secara beransur-ansur berkembang dan dapat menyerap lebihan cairan tubuh dari lapisan leher yang telus, yang mempengaruhi keputusan ujian.

Adalah lebih baik untuk membuat temu janji terlebih dahulu untuk NT. Secara amnya, anda boleh membuat janji temu dengan hospital sebelum minggu ke-11 kehamilan mengikut jadual.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu