Bilakah masa terbaik untuk memakan minyak hati ikan kod

Secara amnya dipercayai bahawa penambahan minyak hati ikan kod kepada kanak-kanak harus bermula dari tempoh neonatal, iaitu, 3-4 minggu selepas kelahiran, bayi harus diberi minyak hati ikan kod pekat, satu titis sehari pada permulaan, secara beransur-ansur, meningkat, tetapi tidak lebih daripada 5 titis.

Bagi bayi pramatang, janin kembar dan bayi baru lahir yang menghidap penyakit saluran penghadaman, minyak hati ikan kod perlu ditambah dari minggu kedua selepas kelahiran, tidak lebih daripada 5-7 titis setiap hari, dan 3-5 titis setiap hari selepas satu bulan.

Pakar pediatrik mengesyorkan pengambilan minyak hati ikan kod sehingga bayi berumur tiga tahun. Selepas umur tiga tahun, pemakanan bayi boleh ditambah dengan cara lain, tanpa bergantung kepada minyak hati ikan kod atau suplemen pemakanan lain.

Bilakah bayi perlu diberi makan minyak hati ikan kod setiap hari

Sebaiknya bayi makan minyak hati ikan kod kira-kira setengah jam selepas minum susu pada waktu pagi. Jika bayi anda tidak mengalami kekurangan kalsium yang jelas, bayi anda tidak perlu memakannya untuk masa yang lama. Elakkan mengambilnya bersama susu.

Cara memberi makan minyak hati ikan kod kepada bayi

Ibu boleh mengikuti bayi 1-3 bulan 1-2 ml sehari; bayi 3-6 bulan 2-2.5 ml sehari; 6 bulan hingga 1 tahun 2.5-5 ml sehari; kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun 5 ml sehari.

Tetapi ibu-ibu masih perlu menguasai satu prinsip pada akhirnya-pengambilan vitamin D harian bayi tidak boleh melebihi 400 unit antarabangsa. Jika melebihi 400 unit antarabangsa / hari, bayi akan diracuni jika mereka meneruskan pengambilan selama sebulan!

Minyak hati ikan kod tidak boleh ditambah setiap hari, kerana diet susu ibu harian bayi mengandungi unit tertentu vitamin A dan vitamin D. Pada asasnya ambil suplemen selama dua bulan dan berhenti selama setengah bulan sebelum meneruskan, ia akan menjadi lebih sihat.

Minyak hati ikan kod apa bagus untuk bayi

  1. Memilih minyak hati ikan kod semulajadi adalah lebih selamat dan lebih dipercayai daripada makan vitamin AD sintetik.
  2. Pilih minyak hati ikan kod mentah dari Norway atau New Zealand, kedua-dua tempat ini paling kurang pencemaran dan kualiti paling stabil.
  3. Nisbah vitamin A dan vitamin D antara 4: 1 dan 3: 1, nisbah terbaik ialah 3: 1
  4. Kandungan vitamin A antara 1200iu dan 1500iu.
  5. Vitamin A dan D adalah vitamin larut lemak, jadi kapsul lembut (atau titisan) dan emulsi adalah cara terbaik untuk mengekalkannya.
  6. Pilih minyak hati ikan kod dalam kapsul lutsinar untuk melihat secara langsung warna dan kebolehtelapan minyak hati ikan kod.
  7. Jika minyak hati ikan kod tertentu sangat hanyir, anda boleh menyemak sama ada ia mengandungi asid docosahexaenoic (DHA). Yang tak suka bau hanyir boleh pilih kapsul lembut minyak hati ikan kod.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu