Bayi Cirit-birit

Gejala cirit-birit neonatal

 1. Ringan: Buang air besar lima hingga lapan kali sehari disertai demam ringan atau muntah, perut buncit dan bunyi usus hiperaktif.
 2. Sederhana : Buang air besar sebanyak sepuluh kali sehari, najis berair, bau najis berbau busuk dan demam sederhana.
 3. Parah: Cirit-birit yang kerap, 8 hingga 15 kali sehari, berair, banyak, berbau busuk, dan tanda-tanda dan gejala dehidrasi yang teruk seperti kerengsaan, mengantuk, dahi yang tenggelam dan kulit kering.

Mengapa bayi baru lahir mengalami cirit-birit

1. Najis longgar secara fisiologi

Terdapat juga perbezaan yang jelas dalam ciri-ciri najis mengikut kaedah penyusuan yang berbeza.

Penanggulangan: Memberi makan yang berpatutan, menguatkan penyusuan dan biasanya tidak memerlukan rawatan khas.

2. Memberi makan yang tidak betul

Kaedah penyusuan yang tidak betul seperti susu tepung yang tidak sesuai, susu yang terlalu sejuk, atau penambahan pes beras yang terlalu awal boleh menyebabkan cirit-birit berbuih bercampur dengan zarah dan lendir yang tidak dapat dicerna disertai dengan muntah dan tangisan.

Penanggulangan: Betulkan kaedah penyediaan makanan yang tidak saintifik. Sekiranya gejala tidak membaik, anda harus pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

3. Alergi terhadap susu tepung

Terdapat cirit-birit tidak berjangkit selama lebih dari 2 minggu, yang mungkin ada lendir dan darah, disertai dengan eksim kulit, urtikaria dan asma.

Penanggulangan: Menurut preskripsi doktor dengan memberi makanan bayi baru lahir dengan susu tepung khas.

4. Jangkitan

Apabila bayi mengalami selsema, ia sering disertai dengan gejala cirit-birit. Sekiranya najis berwarna kuning air disertai dengan muntah dan demam, jangkitan rotavirus harus dipertimbangkan.

Penanggulangan: Jangan teragak-agak untuk segera menemui pakar untuk rawatan supaya dapat mencegah dehidrasi.

Cara mengatasi cirit-birit bayi baru lahir

 1. Pemberian makanan mestilah berkala dan kuantitatif. Tambah makanan tambahan secara beransur-ansur tepat pada waktunya.
 2. Proses memindahkan susu harus dilakukan secara beransur-ansur, dan elakkan botol yang deras. Secara amnya, diperlukan 2 minggu untuk memindahkan susu.
 3. Perhatikan perubahan iklim, tambah atau kurangkan pakaian pada waktunya, dan jaga agar perut anda tetap hangat.
 4. Perianal bayi harus dicuci dengan betul, lampin harus kerap diganti dan tangan harus dibasmi kuman untuk mengelakkan jangkitan berulang.
 5. Memperkukuhkan kecergasan fizikal untuk mencegah selesema, radang paru-paru, otitis media dan penyakit lain.
 6. Selagi diet dan kehidupan harian bayi sihat, pertumbuhan dan perkembangannya akan berjalan dengan lancar. Ibu bapa tidak perlu terlalu risau tentang kekerapan, bentuk dan warna pergerakan usus bayi.
 7. Ibu bapa harus menyesuaikan diet bayi dengan betul untuk mengurangkan pengambilan makanan ber kanji dan bergula.

Apa yang perlu dimakan untuk cirit-birit

 1. Cairkan susu dengan sup beras dan memenuhi asid perut untuk membentuk bekuan kasein yang lembut dan longgar, yang mudah dicerna.
 2. Nasi bakar dan sup beras mengandungi sejumlah kecil kalori, yang mempunyai kesan penjerapan dan mengurangkan kelembapan dalam tinja.
 3. Makan yogurt mempunyai kesan tertentu untuk menghalang pertumbuhan bakteria; ia juga dapat meningkatkan penyerapan kalsium.
 4. Kandungan lemak susu skim dapat mengurangkan keupayaan pencernaan saluran gastrointestinal menjadi lemak.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu