Apakah anemia kekurangan zat besi pada bayi dan bagaimana cara mencegahnya.

Apakah anemia kekurangan zat besi pada bayi

Anemia kekurangan zat besi adalah anemia pemakanan umum di dunia yang mempengaruhi individu di kedua-dua negara maju dan membangun termasuk Malaysia.

Ini kerana penyebabnya adalah kekurangan zat besi dalam badan, yang membawa kepada sejenis anemia pigmentasi hipo sel kecil, yang berlaku apabila sintesis hemoglobin berkurang.

Selain anemia klinikal, ia juga dapat mengurangkan aktiviti biologi banyak enzim yang mengandung zat besi kerana kekurangan zat besi yang dapat mempengaruhi fungsi metabolisme sel.

Ini menyebabkan badan mengalami disfungsi gastrointestinal, disfungsi peredaran darah, disfungsi imunologi, gejala neurologi dan mukosa kulit luka dan persembahan sistem bukan darah lain lebih berbahaya bagi kesihatan bayi, jadi ibu bapa mesti berwaspada. Sekiranya bayi mempunyai gejala anemia kekurangan zat besi, ia mesti dirawat tepat pada waktunya!

Penyebab bayi anemia kekurangan zat besi

Salah satunya disebabkan oleh kekurangan zat besi semasa kehamilan ibu. Bayi selepas kelahiran menderita anemia kekurangan zat besi kongenital, yang disebabkan oleh kekurangan zat besi darii ibu.

Kedua adalah kekurangan sel darah merah bayi. Ligasi tali pusat pramatang semasa kelahiran membawa kepada anemia kerana sel darah merah yang tidak mencukupi. Ligasi pramatang tali pusat pada kanak-kanak mempunyai kadar anemia yang lebih tinggi, dan ligasi yang tertunda bermanfaat untuk mencegah anemia pada kanak-kanak.

Ketiga adalah keibuan genetik. Penyakit keturunan mempunyai anemia kongenital, dan sel darah sendiri mengalami masalah.

Bayi kekurangan zat besi

Permulaannya kebanyakannya berumur dari 6 bulan hingga 3 tahun, kebanyakan mereka mengalami permulaan yang perlahan, dan kebanyakannya tidak diperhatikan oleh ibu bapa. Pada masa rawatan, kebanyakan kanak-kanak yang sakit mengalami anemia sederhana.

Gejala simptom ringan bergantung pada tahap anemia dan kelajuan kejadian dan perkembangan anemia. Pada mulanya, sering kali terdapat kerengsaan atau kekurangan tenaga, tidak larat, kehilangan selera makan, dan kulit dan membran mukus menjadi pucat, terutama bibir, mukosa mulut, kuku, dan telapak tangan.

Cara mencegah anemia kekurangan zat besi pada bayi

  1. Semasa mengandung dan menyusu, ibu perlu mengambil zat besi yang mencukupi.

Ibu makan lebih banyak makanan dengan kandungan zat besi yang tinggi semasa kehamilan dan menyusui, seperti hati haiwan, daging tanpa lemak, sayur-sayuran berdaun hijau, alga dan ikan. Makan sebilangan buah segar selepas makan, dan sering memeriksa hemoglobin, rawat secepat mungkin apabila terdapat anemia.

2. Menggalakkan penyusuan.

Kandungan zat besi dalam susu ibu lebih tinggi daripada susu lain, dan kadar penyerapan zat besi jauh lebih besar daripada susu lain. Susu ibu adalah 50% dan susu hanya 10%. Selepas usia 4 bulan, bayi harus secara beransur-ansur menambahkan puree sayur, puree hati, puree daging, puree ikan dan biskut, roti, mi beras dan makanan lain yang diperkaya dengan besi mengikut usia bulan.

3. Perhatikan kadar penyerapan zat besi.

Tingkatkan pengambilan zat besi yang berkesan dalam makanan haiwan seperti daging, ikan, hati, dan lain-lain. Kebanyakannya adalah besi heme, yang mudah diserap dan digunakan oleh badan manusia. Kadar penyerapan mencapai 10% hingga 25%, sementara yang terdapat dalam makanan tumbuhan Besi tergolong dalam besi bukan heme, dan kadar penyerapannya hanya 1%.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu