Apa yang perlu dimakan-elakkan-lakukan sebelum mengandung

Apa makanan harus dimakan

 1. Pertama adalah menambahkan asid folik. Asid folik bermanfaat untuk perkembangan otak bayi. Kekurangan asid folik akan menyebabkan perkembangan otak atau kecacatan. Pada trimester pertama, 0.4 mg asid folik ditambah setiap hari. Selain itu, bayam, selada, asparagus, dan kubis kaya dengan asid folik.
 2. Kalsium adalah komponen utama tulang dan gigi. Semasa mengandung, anda harus makan lebih banyak makanan kaya dengan zat besiseperti produk soya, susu, telur, termasuk makanan laut dan sup tulang kerana kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia pada kehamilan.
 3. Dicadangkan memakan makanankaya dengan zink termasuk, kacang soya, biji labu dan daging tanpa lemakuntuk perkembangan otak janin.
 4. Makanan kaya dengan vitamin termasuk tomato, lobak merah, kubis bunga, dan bawang putih.Wanita boleh makan lebih banyak dalam kehidupan seharian mereka, untuk perkembangan bayi dan kesihatan wanita.

Apa yang tidak boleh dimakan sebelum hamil

 1. Makanan pedas boleh menyebabkan gangguan pencernaan, sakit perut, sembelit, dan buasir. Ini tidak kondusif untuk kesihatan ibu dan bapa hamil.
 2. Makanan yang diawetkan yang mengandungi nitrit dan phenylpropyl pyridine yang terdapat dalam makanan acar tidak baik untuk wanita. Sekiranya anda mempunyai alahan, akan mempengaruhi perkembangan janin pada masa akan datang.
 3. Makanan dalam tin mempunyai bahan tambahan yang boleh mempengaruhi penyerapan nutrien oleh wanita hamil
 4. Alkohol boleh memasuki janin melalui plasenta, yang sangat berbahaya bagi otak dan jantung janin.

Penjagaan sebelum mengandung

 • Pemakan pemilih boleh mempengaruhi perkembangan janin kerana janin akan kekurangan zat makanan.
 • Jangan minum kopi secara berlebihan kerana kopi boleh menyebabkan keguguran janin dan pertumbuhan yang tidak normal semasa kehamilan.
 • Jangan minum alkohol untuk mengelakkan kelahiran pramatang dan kematian perinatal.
 • Teh yang kuat memberi kesan buruk kepada perkembangan tulang janin, yang menyebabkan pembentukan janin yang cacat.

Apa yang perlu dilakukan sebelum mengandung

 • Pemeriksaan Fizikal

Lawat hospital untuk menjalankan pemeriksaan perubatan am. Terutama untuk mengelakkan wujudnya beberapa faktor lemah objektif pada badan anda. Sekiranya anda mengetahui bahawa kesihatan anda tidak baik, ini bermakna ia tidak sesuai untuk kehamilan pada masa ini.

 • Berhenti merokok dan alkohol secepat mungkin.

Sama ada orang dewasa atau kanak-kanak, kesan tembakau dan alkohol kepada badan tidak boleh dipandang rendah.

 • Makan sedikit asid folik sebelum kehamilan, lebih baik jika ianya asid folik diperkaya besi.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu