Anak-anak Memilih Makanan

Apa yang perlu dilakukan jika anak anda memilih makanan??

Kanak-kanak cerewet makan bermaksud bahawa kanak-kanak hanya akan makan satu atau beberapa makanan yang mereka gemari semasa makan

  1. Hormati selera mereka dan jadikan diri anda teladan

Sekiranya anak anda tidak lapar, jangan memaksa mereka untuk makan atau makan makanan ringan. Begitu juga, jangan menyuap atau memaksa anak anda makan makanan tertentu atau kemaskan pinggannya.

2. Jadi kreatif

Ibu bapa mungkin ingin mengubah bentuk makanan yang nyata menjadi tidak kelihatan seperti memotong makanan menjadi kepingan halus sehingga anak dapat memakan makanan itu tanpa mereka sedari.

3. Dapatkan bantuan dari anak anda

Di pasaraya, minta anak anda menolong anda memilih buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan sihat. Beli apa sahaja yang ingin dimakan oleh anak anda. Di rumah, minta anak anda untuk menolong anda membilas sayuran, mengaduk adunan atau sediakan meja.

4. Jangan menawarkan makanan ringan

Secara umum, makanan ringan adalah untuk mengatasi kekurangan makan, dan makanan ringan adalah produk untuk memenuhi selera anak-anak. Oleh itu, cubalah untuk tidak membiarkan anak-anak makan terlalu banyak semasa waktu yang bukan waktu makan.

Sebab anak memilih makanan

1. Mereka tidak boleh berhenti makan makanan ringan

Pelbagai makanan ringan akan menyebabkan rembesan cecair pencernaan saluran gastrousus. Kekurangan rehat yang diperlukan di saluran gastrointestinal akhirnya boleh menyebabkan penghadaman yang lemah dan selera makan berkurang.

2. Ibu bapa tidak memberi perhatian, mereka tidak dapat mendisiplinkan rumahtangga

Ibu bapa mengabaikan tabiat makan biasa anak-anak mereka, atau terlalu memanjakan anak-anak mereka, ini menggalakkan tabiat buruk anak-anak memilih makanan.

3. Kemahiran do-it-yourself yang lemah, berkeras untuk memberi makan yang tidak saintifik

Ketika anak berusia sekitar 1 tahun, ibu bapa harus memupuk kebiasaan anak untuk makan sendiri, tetapi sebilangan anak berusia empat atau lima tahun, dan ibu bapa masih berkeras untuk menyuap makan, ini mempengaruhi minat mereka untuk makan.

4. Makan sambil menonton TV

Gambar indah di TV mengganggu selera anak. Apabila makanan utama tidak penuh, anak cenderung menambahkannya dengan makanan ringan.

5. Waktu makan yang tidak teratur

Hidangkan makanan dan makanan ringan pada waktu yang sama setiap hari. Sekiranya anak anda memilih untuk tidak makan, waktu snek akan memberi peluang untuk makan makanan berkhasiat.

6.Suasana buruk di meja makan

Ibu bapa mempunyai hubungan yang tidak baik, sering bergaduh di meja, anak-anak akan gugup ketika makan, mengakibatkan kekurangan selera makan.

Bahaya memilih makanan pada anak-anak

Ketidakseimbangan pemakanan

Pemakanan seimbang adalah penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Memilih makanan boleh menyebabkan kekurangan nutrisi, seperti kekurangan zat besi, kalsium, zink, dan vitamin, yang boleh menyebabkan penyakit dan komplikasi lain di kemudian hari.

Mengurangkan perkembangan otak

Indeks perkembangan kecerdasan bayi normal 14 mata lebih tinggi daripada anak memilih makanan, dan mereka cenderung tidak dapat menumpukan perhatian.

Mengurangkan daya tahan tubuh anak-anak

Mereka lebih cenderung menderita anemia, riket dan penyakit lain yang berkaitan dengan kekurangan pemakanan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu